Ceramica de Marginea

[youtubegallery]
Marginea|http://www.youtube.com/watch?v=_9SsQQRVSoM
Marginea|http://www.youtube.com/watch?v=dgCzFCWj7x0
[/youtubegallery]

Ceramica de Marginea
 

Ceramica neagră, mărturie a originii dacice, se mai întâlnește în prezent doar în atelierele de olărit de la Marginea, unde o mână de oameni continuă să învârtă roata și să ardă în cuptorul înăbușit vasele de lut ca și strămoșii lor. Ceramica de Marginea din zilele noastre se realizează exclusiv manual ca în urmă cu secole, iar întreg procesul de fabricație durează aproximativ două săptămâni.
 
Tehnica s-a păstrat până astăzi iar lutul extras și adus de la marginea satului este înmuiat cu apă și frământat cu mâinile goale, meșterul își alege apoi un bulgăre de pământ pe care îl pune pe roată și îl modelează până când este mulțumit de ceea ce apare din mâinile sale. Pentru decorare vasele se lustruiesc cu o piatră specială ce lasă urme cenușii pe pereții vasului încă ne ars. Vasele apoi decorate și lăsate la uscat timp de mai multe zile apoi sunt arse apoi la foc cu lemne de brad în cuptoare închise în partea de sus și la gurile de foc. După încărcarea cuptorului, fără ca vasele să se atingă între ele, sau să fie în contact cu pereții, se astupă gura de intrare și orice orificiu pe unde ar putea pătrunde aerul, și se aprinde focul. Arderea durează zece ore și se face înăbușit. Așa se obține ceramica de culoare neagră. Vasele rămân în cuptor încă 24 de ore pentru răcire. Formele vaselor sunt și ele străvechi: oala înaltă, oala mare cu două toarte, străchini sau ulcioare.
 
Din cele peste 60 de familii care practicau olăritul la începutul sec. 20, în comuna Marginea în prezent au rămas doar 4 – 5 cu tot atâtea ateliere. Pe lângă celebra ceramică neagră, meșterii olari din Marginea confecționează și vase emailate sau pictate vase emailate sau pictate cu diverse modele și culori. Oferta artistică s-a diversificat și cuprinde numeroase abordări de profil, produsele putând fi achiziționate din magazinele de suveniruri din localitate.
 
Marginea nu este cunoscută numai pentru ceramica produsă aici, ci și pentru bogăția folclorului și a tradițiilor populare care s-au păstrat nealterate aici. Marginea este o destinație turistică atractivă și în perioada Sărbătorilor de iarnă, când locuitorii participă la manifestările cultural – artistice care se desfășoară pe parcursul a două săptămâni între ajunul Crăciunului și Sfântul Ioan. De asemenea cusăturile tradiționale, împletiturile de nuiele sau încondeiatul ouălor, sunt activități în care locuitorii din Marginea și-au făcut un renume binemeritat pentru că spiritul lor creativ nu cunoaște … margini. Indiferent de anotimp la pensiunile și la gospodăriile țărănești din Marginea, turiștii vor găsi mereu condiții excelente de masă și cazare, pentru ca mărginenii sunt gazde ospitaliere.
 
Atelier de ceramică neagră – Corneliu Magopăț – comuna Marginea, telefon: 0745 922 949, email: office@ceramicamarginea.ro.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania