Ceramica de Horezu

Hotel
Restaurant
Horezu
    Horezu Accommodation
    Horezu Restaurants & Pubs
    Horezu


 

Ceramica de Horezu
 

Ceramica romaneasca este sinteza unei experiente care dateaza din neolitic. Cultura “Cucuteni” din aceasta perioada este recunoscuta ca fiind una din cele mai rafinate si elegante culturi ceramice din Europa. Azi, cea mai faimoasa ceramica romaneasca este realizata in jurul orasului Horezu, in nordul Valahiei. Un mestesug stravechi, modelarea argilei a devenit o adevarata arta in mainile vechilor maestri, locuitori ai acestei guri de rai.
 
Ceramica de Horezu – unica in Romania datorita culorilor si elementelor florale – este emblematica pentru regiunea in care se afla si este cunoscuta in toata lumea. Conservand traditiile locale si expunand influente bizantine care au transformat acest mestesug intr-un brand pentru regiunea Horezu, ceramica de Horezu este axata numai pe traditionala roata a olarului, si pe unelte de decorat simple. Arderea este in general realizata in cuptoare orizontale utilizand tehnica oxidarii, rezultand astfel o ceramica rosiatica. Majoritatea obiectelor ceramice sunt decorate cu modele geometrice vegetale delicate, dat totusi puternice, pictate artistic de catre sotiile mesterilor, folosint culori 100% naturale si vechi unelte de pictat cum ar fi coarne de vaca sau pene de gasca.
 
Obiectele ceramice traditionale lucioase sunt: farfurii, cani, ulcioare, castroane si chiar jucarii sau fluiere. Cele mai frecvent utilizate culori in Horezu sunt maro, portocaliu-rosu, verde si mai recent chiar si albastru. Culorile usoare sunt preferate pentru fundal. Culorile sunt naturale si uneltele folosite sunt conventionale: coarne de vaca si penele (in special de gasca). Culoarea ceramicii este data de argile speciale aduse din dealurile din jurul localitatii (pamant alb) si din dealurile din vecinatatea localitatii (rosu si maro). Argila este preparata printr-o tehnica traditionala si nu este utilizata imediat, avand nevoie sa dospeasca o vreme – bulgari mari de argila sunt sparti in bucati mai mici printr-un procedeu de umezire-uscare. Dupa decorare ceramica este arsa in cuptoare traditionale construite din caramizi din argila si nuiele. La final, obiectele ceramice sunt acoperite cu un material special pentru smaltuit si puse din nou la cuptor.
 
Decoratiile sunt variate si multe din ele sunt pastrate de generatii, chiar daca unele din ele au suferit modificari in ceea ce priveste modul lor de reprezentare. Cel mai popular element decorativ pentru regiune este Cocosul de Horezu, dar sunt de asemenea si multe alte desene simbolice cum ar fi: spirala, steaua, sarpele casei, copacul vietii, cararea serpuita (ratacita), cercuri concentrice, si spicele de grau. Ceramica este modelata folosind traditionala roata a olarului. De obicei barbatii formeaza obiectele si femeile le finiseaza, decorandu-le. Metoda traditionala de pictare numita “jirăvirea” este o tehnica speciala folosita pentru impodobit. Este realizata unind marginile unei spirale cu centrul ei in timp ce pictura este inca umeda. Aceasta tehnica permite realizaera unui numar infinit de modele care rezulta din combinarea culorilor care apar intr-o spirala si prin diferitele stiluri prin care aceasta metoda traditionala de pictare este folosita.
 
Orasul Horezu adaposteste cel mai mare targ ceramic din Romania, “Cocosul de Hurez”, un eveniment care are loc anual in prima sambata sau duminica din iunie. La targ participa mesteri populari din toate centrele ceramice din tara (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Vlădesti – Vâlcea, Corund – Harghita, Baia Mare, Hunedoara, Timis, Marginea – Suceava, Lungeşti – Vâlcea, Slătioara – Vâlcea, Miercurea Nirajului, Odorheiul Secuiesc, si altele).

 

Ceramica de Horezu – inclusa in patrimoniul UNESCO pe 6 decembrie, 2012

 

UNESCO a hotarat Joi, 6 decembrie 2012 la Paris, in timpul celei de-a 7-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale pentru Protectia Patrimoniului Cultural Imaterial, sa includa ceramica romaneasca de Horezu in lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. România a mai fost inclusa in aceasta lista cu dansul ritual Căluşari, în 2008, si cu cantecul popular Doina, în 2009.
 
Conform UNESCO, pregatirea ceramicii de Horezu este “o creatie unica traditionala”, practicata atat de barbati cat si de femei in nordul Valahiei. Astfel “barbatii extrag argila, care este curatata, taiata, umezita, si amestecata, pentru a deveni cel mai bun material pentru prepararea faimoaselor obiecte ceramice de Horezu. Femeile decoreaza obiecte folosind tehnici specifice traditionale si instrumente pentru desenarea de modele traditionale”.
 
UNESCO de asemenea mai spune ca, “tehnicile, arta si cunoasterea asociata cu ceramica de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunitatii din Horezu si Olari si includerea ceramicii de Horezu in lista UNESCO poate contribui la cooperarea cu alti mesteri populari din alte zone pentru promovarea respectului pentru diversitate culturala si creativitate umana.

 
Lista UNESCO are in prezent peste 170 de capodopere din peste 75 de tari. Patrimoniul Cultural Immaterial se refera la traditiile si expresiile orale incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, actul artistic, practicile sociale, ritualurile si evenimentele, cunoasterea si practicile legate de natura si univers, tehnicile legate de munca traditionala.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania