Suceava: Cetatea (The Fortress)

Suceava
Cetăți Moldova
Moldova
    Suceava
    Moldova Castles and Fortresses
    Moldova


 

[youtubegallery]
Suceava Fortress|http://www.youtube.com/watch?v=gedECIdLCuI
[/youtubegallery]
 


 

Suceava: Cetatea de Scaun (The Fortress)
 

Amplasată în partea de est a Municipiului Suceava, Cetatea de Scaun face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, fiind construită în perioada mijlocie a domniei lui Petru I Mușat (1375 – 1391), pentru a servi ca reședință voievodală. Prima atestare documentară este un document din 10 februarie 1388, emis din “Fortul Mușatin” care a fost nucleul inițial al Cetății de Scaun. Inițial cetatea avea un plan rectangular, cu latura de sud de 36 de metri și cea de est de aproximativ 40 de metri. Alexandru cel Bun o fortifică suplimentar, însă maxima dezvoltare o atinge în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457 – 1504), care a întărit cetatea în două faze și a construit un zid care a înconjurat fortul ca un inel, iar după un atac al turcilor, pe care oștenii lui Ștefan cel Mare au reușit să-l respingă, însă care a arătat punctele slabe ale cetății, a fost construit un al doilea zid, cu o grosime de cel puțin 2 metri. În timpul lui Ștefan cel Mare au mai fost restaurate clădirile din interior și a fost consolidat și extins șanțul de apărare. Cetatea a suportat puternice asedii (1476, 1485 și 1497), nefiind cucerită până în anul 1538, când a fost ocupată datorită trădării boierilor.
 
În timpul celei de-a doua domnii, Alexandru Lăpușneanu a mutat capitala la Iași și a incendiat cetatea de scaun a Sucevei din ordinul turcilor, fără însă a-i putea provoca pagube importante. La sfârșitul sec. 16, cetatea devine reședința lui Aron Vodă (1592 – 1595), apoi a lui Ștefan Răzvan (1595). Vasile Lupu este ultimul domnitor care a mai realizat lucrări de restaurare, dar asediul din 1653 (când noul domnitor, Gheorghe Ștefan atacă cetatea în care se aflau familia și averea lui Vasile Lupu) pune capăt perioadei de glorie a cetății Sucevei. În anul 1675, domnitorul Dumitru Cantacuzino, din ordinul otomanilor, trimite un boier grec pentru a distruge cetatea. Câțiva ani mai târziu, un cutremur rupe latura de nord și distruge pereții care mai rămăseseră în picioare.
 
Începând cu anul 2006, în luna august a fiecărui an, aici se desfășoară Festivalul de Artă Medievală “Ștefan cel Mare”. Piesele de teatru, farsele medievale, reconstituirea unor ceremoniale istorice pe baza vechilor documente existente, luptele între cavaleri, turnirurile, jocurile, muzica și dansurile medievale, atrag un număr mare de vizitatori dornici să evadeze din cotidian și să trăiască senzația unică a călătoriei în epoci demult apuse.
 
Reabilitarea Cetății de Scaun a Sucevei
 

În urma lucrărilor de reabilitare la Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul de Istorie Suceava, în valoare de aproximativ 17 milioane de euro, a fost refăcută și consolidată o parte a zidurilor cetății acestea fiind ridicate cu aproximativ 20 la suta, au fost introduse instalații electrice și de iluminare a cetății și rețea de alimentare cu apă și hidranți și a fost reabilitată zona de protecție.
 
Au fost realizate lucrări și la fortul central, zidul de incintă și la zidul de contraescarpă, și a fost amenajată o parcare cu 100 de locuri pentru autoturisme și nouă pentru autocare și s-a construit un centru de informare turistică. Cetatea de Scaun nu a fost refăcută în totalitate, ci doar părțile despre care există izvoare istorice, existând informații puține care să arate detaliile acesteia ci doar ca era “mare, frumoasă și puternică”. Piatra folosită la refacerea Cetății este adusă de la Ciumarna, din aceasta zona fiind adusă, potrivit istoricilor, piatra cu care s-a construit inițial această cetate.
 
Pentru creșterea atractivității, la intrarea în cetate sunt proiectate umbre fragmentare de călăreți, însoțite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni și zgomote ce imita străjeri în mișcare. Totodată, în cetate se va auzi un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domnițe cu fundal sonor de vorbe și râsete. Pe diverși pereți ai cetății vor fi proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un calau decapitând și un executat cerând mila, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar la finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ștefan cel Mare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania