Transilvania: Castele si Cetati (Castles and Fortresses)


Aiud Fortress
Alba Iulia Fortress
Arad Fortress
  Aiud Fortress
  Alba Iulia Fortress
  Arad Fortress


Betheln Castle
Bran Castle
Brașov Fortress
  Betheln Castle
  Bran Castle
  Brașov Fortress


Câlnic Fortress
Deva Fortress
Dezna Fortress
  Câlnic Fortress
  Deva Fortress
  Dezna Fortress


Făgăraș Fortress
Hunedoara Castle
Ineu Fortress
  Făgăraș Fortress
  Hunedoara Castle
  Ineu Fortress


Miko Castle
Oradea Fortress
Porolissum
  Miko Castle
  Oradea Fortress
  Porolissum


Potaissa
Râșnov Fortress
Rupea Fortress
  Potaissa
  Râșnov Fortress
  Rupea Fortress


Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Saschiz Fortress
  Sarmizegetusa Regia
  Sarmizegetusa Ulpia Traiana
  Saschiz Fortress


Sibiu
Sighișoara

Slimnic Fortress
  Sibiu
  Sighișoara
  Slimnic Fortress


Șiria Fortress
Șoimoș Fortress
Timișoara Fortress
  Șiria Fortress
  Șoimoș Fortress
  Timișoara Fortress


 
Alte Castele și Cetăți din Transilvania / Other Transylvanian Castles and Fortresses

 

 • Castelul Karolyi – Carei (MARAMUREȘ – Satu Mare)

 • Cetatea Almașului (TRANSILVANIA – Sălaj) – construită între anii 1247 – 1278 a fost una dintre cele mai puternice cetăți medievale din Transilvania. Cetatea domină de pe un deal satul Almașu din județul Sălaj aflat la aproximativ 1500 de metri depărtare. Prima atestare documentară datează din anul 1370, din timpul regelui Ludovic cel Mare al Ungariei, cetatea fiind puternic asediată de-a lungul sec. 15 și 16 datorită conflictelor dintre nobilimea din Transilvania și regii Ungariei. Între anii 1545 – 1546, cetatea a aparținut domnitorului Moldovei Petru Rareș. Generalul Giorgio Basta (1550 – 1607) din ordinul căruia a fost asasinat Mihai Viteazu, a asediat cetatea în timpul războiului cel lung (1593 – 1606) oferind celor din interior libertatea dacă predau cetatea, dar soldații lui Basta i-au măcelărit la final pe toți. În anul 1658 cetatea a fost asediată pentru ultima oară și ocupată de tătarii care au înrobit localnicii și au incendiat cetatea care a rămas în ruină.

 • Cetatea Ardud (MARAMUREȘ – Satu Mare) – orașul Ardud se află în partea de sud a județului Satu Mare, la o distanță de 20 de kilometri de municipiul Satu Mare. Localitatea Ardud a fost locuită încă din epoca bronzului, orașul Ardud fiind atestat documentar pentru prima oară în anul 1215 unde se afla o cetate numită Castrum Ardud. În anul 1369 Ardud este ridicat la rangul de oraș de câmpie iar în anul 1378 este pomenit ca district în comitatul Satu Mare. În anul 1481 Bartolomeu, nepotul lui Dragoș Vodă, ce avea printre alte posesiuni și domeniul Ardudului, construiește aici o cetate din piatră cu patru turnuri de apărare în partea de nord – vest a localității, ce putea adăposti 1500 de soldați. În anul 1730 contele Alexandru Karolyi construiește aici un castel pe locul vechii cetăți, folosind pereții și fundația acesteia iar în anul 1847 în capela acestui castel a avut loc căsătoria poetului Sándor Petőfi cu Julia Szendrey. Doar unul din turnurile castelului se mai păstrează și astăzi.

 • Cetatea Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, sat Mălăiești (TRANSILVANIA – Hunedoara) – a fost ridicată la începutul sec. 14 de cnejii din familia Saracin care stăpâneau domeniile din Sălașu de Sus, fiind ctitorită de cneazul Cândea (devenit Kendeffy după trecerea la catolicism). Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, în scopuri de apărare, împotriva familiilor rivale din zonă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat pe patru nivele, destinat pentru locuință, căruia i-au fost adăugate prin sec. 15, ziduri de incintă de formă eliptică. La sfârșitul sec. 16 au fost ridicate patru bastioane de formă poligonală neregulată iar turnul și zidurile ovale de apărare au fost supraînălțate. Cetatea are un plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevăzută cu un donjon masiv și a fost cea mai puternică cnezială din Transilvania. Ea a apărut în documente pentru prima oară în anul, după decesul ultimului descendent al familiei Saracin, când cetatea a fost donată altor nobili de către principele Gabriel Bethlen.

 • Cetatea Colț, comuna Râu de Mori, sat Suseni (TRANSILVANIA – Hunedoara) – ar fi fost sursa de inspirație a romanului “Castelul din Carpați” scris de Jules Verne. Povestea i-ar fi fost spusă lui Jules Verne de către o castelană româncă cu care ar fi trăit o frumoasă poveste de dragoste, la Paris. Astăzi se mai păstrează doar ruine din zidurile fortăreței medievale.

 • Castelul Bánffy – Bonțida (TRANSILVANIA – Cluj) – amplasat în comuna Bonțida, județul Cluj, castelul, construit de familia Bánffy, la origine un ansamblu renascentist, a suferit importante transformări în secolele 17 și 18. Extinderile ulterioare au fost făcute în sec. 18 în stil baroc, iar în sec. 19 în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890). Ansamblul se află în prezent în proces de restaurare. Castelul de la Bonțida a fost supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Bánffy de regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Se bănuiește că aici a existat o reședință nobiliară încă din sec. 14, iar construcția castelului (finalizată în 1543) a început în 1437, în timpul răscoalei țărănești din Transilvania, când baronul Bánffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-și ridica o cetate. Prima atestare documentară datează din sec. 17, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificații care înconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile în structura ansamblului sunt cel renascentist și cel baroc. Dionisie (Deneș) Bánffy (1638-1674), comite de Dăbâca și Cluj și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I și baron al Imperiului German, a demarat construcția clădirii ca un ansamblu fortificat, cu bastioane în cele 4 colțuri, un turn înalt la intrare și o grădină dispusă în sudul ansamblului. Dionisie Bánffy al II-lea, a reconstruit castelul sub forma a două aripi așezate în poziția literei U în 1745, iar în prima fază s-a concentrat asupra curții de onoare din fața clădirii porții, inspirându-se din arhitectura barocă vieneză, fiind create noi clădiri: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor și parcul de agrement de pe malul Someșului, cu alei, lac, statui și fântâni arteziene. József Bánffy, va demola în 1820 turnul de poartă, din materialul rezultat fiind ridicată o moară de apă, pusă la dispoziția sătenilor.
  În anul 1944 trupele germane au evacuat proprietarii pentru a amenaja aici un spital militar. Castelul a fost afectat puternic la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit, incendiat și distrus întreg mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete și biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment și ultimul proprietar al castelului, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului fiind probabil o acțiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului. În 1950 la castel se instalează Cooperativa Agricolă de Producție (“C.A.P.”) Bonțida. Naționalizarea și lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului au dus la degradarea gravă a castelului. Sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul odinioară baroc, depozitându-le în cadrul instituției, unde se găsesc și astăzi. Castelul a fost folosit ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat treptat în pășune, copacii devenind lemn de foc. În 1999 sub înaltul patronaj al Prințului Charles de Wales a început restaurarea ansamblului. Din cauza stării de degradare în anul 2000 World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. După restaurare, ansamblul compus din clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătării, grajdul, clădirea porții și moara, va cuprinde și unități comerciale: restaurant, magazin de suveniruri, cafenea, și un centru de conferințe.

 • Castelul Bánffy – Răscruci (TRANSILVANIA – Cluj) – amplasat în satul Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic în 1809 pe locul vechii reședințe de vară a nobililor din familia Bánffy, care stăpâneau și castelul învecinat de la Bonțida. Corpul principal al castelului este așa numitul Pavilion, o construcție cu elemente ce amintesc de arhitectura romană, conceput după modelul castelelor nobiliare din Anglia. Aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri în mijlocul căruia era amplasat un columbar (porumbar) în stil japonez iar domeniul era folosit ca reședință domnească de vară. Castelul este format din două corpuri de clădire, plus anexe. Accesul principal al castelului se face prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice. Piesa cea mai importantă este salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în sec. 20 fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei.
  O altă piesă interesantă ca valoare artistică în încăpere este soba din teracotă verde, realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohács. La etaj se ajunge pe scara cu balustradă din lemn masiv, după trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste unde sunt dispuse nouă coloane cu capiteluri care zugrăvesc motive vegetale, ușile din lemn masiv, blazonul familiei și diverse alte motive sculpturale. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy de 4,5 hectare.

 • Cetatea Apoulon – Craiva (TRANSILVANIA – Alba)

 • Cetatea Arcidava – Vărădia (BANAT – Caraș – Severin)

 • Cetatea Ardeu – Ardeu (TRANSILVANIA – Hunedoara)

 • Cetatea Bedeciu – Bedeciu (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Bicălatu – Bicălatu (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Biharia – Biharia (TRANSILVANIA – Bihor)

 • Cetatea Bologa – Bologa (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Ciceului – Ciceu – Mihăiești (TRANSILVANIA – Bistrița – Năsăud)

 • Cetatea Colț – Suseni (TRANSILVANIA – Hunedoara)

 • Cetatea Cozarilor – Cuzdrioara (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Dăbâca – Dăbâca (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Feldioara – Feldioara (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Fetei – Florești (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Greavilor – Gârbova (TRANSILVANIA – Alba)

 • Cetatea Liteni – Liteni (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Mălăiești – Mălăiești (TRANSILVANIA – Hunedoara)

 • Cetatea Martinuzzi – Gherla (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Moldovenești – Moldovenești (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Rapsonne – Praid (TRANSILVANIA – Harghita)

 • Cetatea Someșu Rece – Someșu Rece (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Trascăului – Colțești (TRANSILVANIA – Alba)

 • Cetatea Unguraș – Unguraș (TRANSILVANIA – Cluj)

 • Cetatea Ziridava – Cladova (TRANSILVANIA – Arad)


 •  

  Transylvania is the largest region of Romania and probably the best known one. When you visit Transylvania you dive into a mix of cultures, nature and history. Transylvania is a diverse region: it is worth trying to observe the differences that exist within the region, both culturally and naturally. This region is a place with abundant history and multicultural convergence. All over Transylvania the cohabitation of Romanians, Hungarians, Saxons and Roma is the leading theme. Transylvania is rich in myth and misty medieval sites: there about 100 castles and fortresses and about 300 fortified churches. Romania’s greatest and best preserved castles and fortresses are to be found here. But for the more curious traveler, there are many small villages with old houses and fortified churches. As Transylvania is circled by the Carpathian Mountains there are a lot of mountain forests and hiking or climbing possibilities. All over the Carpathians there are great national parks. In the center of Transylvania there are green hills and rivers. Most big cities are very Western Europe like, and the infrastructure is generally good, making it easy for travelers.
  Romania’s collection of castles and fortresses perhaps best illustrates the rich medieval heritage of the country. While castles built from the 14th to the 18th centuries are strong and austere fortresses built mainly for defense against invaders, those erected beginning in the late 1800s are imposing and luxurious. The most popular include the 14th century Corvinesti Castle , built on the site of a former Roman camp, the elegant 19th century Peles Castle with its 160 rooms filled with priceless European art and, of course, the Bran Castle, built in the mid-1300s and legendary home to Bram Stoker’s Count Dracula. Universal literature found valuable sources of inspiration in some of Romania’s castles, with the most famous novels written about them being “The Castle from the Carpathians” by Jules Verne and “Dracula” by Bram Stoker.
  Also must be mentioned the Dacians fortifications in the south of Transylvania, included in UNESCO Patrimony. Sarmizegetusa, the capital of Dacia, has some amazing constructions (stone calendar and sanctuaries) that can be considered as important as other ancient sites (Stonehenge for instance).

  Transilvania este cea mai întinsă regiune din România și probabil cea mai cunoscută. Cei care vizitează Transilvania vor fi întâmpinați de un mix de culturi, natură și istorie. Transilvania este o regiune diversă: merită încercată observarea diferențelor care există în cadrul regiunii, atât culturale cât și naturale. Această regiune este un loc în care abundă istoria dar și convergenta multiculturală. În toată Transilvania coabitarea românilor, ungurilor, sașilor și țiganilor este tema predominantă. Transilvania este bogată în mituri și locuri medievale misterioase: există peste 100 de castele și cetăți și aproximativ 300 biserici fortificate. Cele mai mari și mai bine conservate castele și cetăți din România pot fi găsite aici. Dar pentru călătorul și mai curios, există multe sate mici cu case vechi și biserici fortificate. Deoarece Transilvania este înconjurată de Munții Carpați există o mulțime de păduri montane și de asemenea și multe posibilități de urcat pe munte sau de cățărat. În tot cuprinsul Munților Carpați există parcuri naționale superbe. În centrul Transilvaniei sunt dealuri verzi și râuri. Multe orașe mari seamănă foarte mult cu orașele Europei occidentale, iar infrastructura este în general bună, facilitând accesul călătorilor.
  Colecția de castele și cetăți din România ilustrează probabil cel mai bine bogăția moștenirii medievale a țării. În timp ce castelele construite între sec. 14 – sec. 18 sunt fortărețe puternice și austere construite în special pentru apărarea împotriva invadatorilor, cele ridicate începând cu sfârșitul anilor 1800 sunt impresionante și luxoase. Cel mai popular este Castelul Corvineștilor din sec. 14, construit pe locul unei foste tabere militare romane, elegantul Castel Peleș din secolul 19 cu cele 160 camere ale sale decorate cu obiecte de artă europeană și asiatică inestimabile și, bineințeles Castelul Bran, construit la jumătatea secolului 13 și casă legendară a Contelui Dracula în romanul lui Bram Stoker. Literatura universală a descoperit surse valoroase de inspirație în unele castele din România, cele mai frumoase nuvele scrise despre ele fiind “Castelul din Carpați” de Jules Verne și “Dracula” de Bram Stoker.
  De asemenea mai trebuie menționate fortificațiile dacilor din sudul Transilvaniei, incluse în Patrimoniul UNESCO. Sarmizegetusa, capitala Daciei, are câteva construcții uimitoare (calendare de piatră și sanctuare) care pot fi considerate la fel de importante ca și alte site-uri (Stonehenge de exemplu).

  Leave a Reply

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania