Wallachia Monasteries and Churches (Manastiri si biserici din Valahia)


Arnota
Bălteni
Bistrița – Vâlcea
  Mănăstirea Arnota
  Schitul Bălteni
  Mănăstirea Bistrița - Vâlcea


 

Căldărușani
Cernica
Cetățuia – Negru Vodă
  Mănăstirea Căldărușani
  Mănăstirea Cernica
  Mănăstirea Cetățuia - Negru Vodă


 

Comana
Corbii de Piatră
Cotmeana
  Mănăstirea Comana
  Corbii de Piatră
  Mănăstirea Cotmeana


 

Cozia
Curtea de Argeș
Dealu
  Mănăstirea Cozia
  Mănăstirea Curtea de Argeș
  Mănăstirea Dealu


 

Dintr-un Lemn
Drăgănescu
Govora
  Dintr-un Lemn
  Biserica Drăgănescu
  Mănăstirea Govora


 

Hurezi (UNESCO)
Lainici
Nămăești
  Mănăstirea Hurezi (UNESCO)
  Mănăstirea Lainici
  Mănăstirea Nămăești


 

Negru Vodă
Peștera Ialomiței
Pissiota
  Mănăstirea Negru Vodă
  Mănăstirea Peștera Ialomiței
  Mănăstirea Pissiota


 

Polovragi
Samurcășești
Sinaia
  Mănăstirea Polovragi
  Mănăstirea Samurcășești
  Mănăstirea Sinaia


 

Snagov
Suzana
Tismana
  Mănăstirea Snagov
  Mănăstirea Suzana
  Mănăstirea Tismana


 

Tutana
Țigănești
Zamfira
  Mănăstirea Tutana
  Mănăstirea Țigănești
  Mănăstirea Zamfira


 
Alte Mănăstiri (Other Monasteries)

 

 • Biserica Bolniță – municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

 • Biserica Sfinții Voievozi – comuna Prundeni, județul Vâlcea – a fost construită în anul 1815 în formă de navă, cu două turle iar pictura din interior este în stil bizantin.

 • Mănăstirea Brebu – comuna Brebu, județul Prahova, și construită de Matei Basarab în anul 1650

 • Mănăstirea Ciolanu – comuna Tisău, județul Buzău

 • Mănăstirea Cornetu – satul Călinești, oraș Brezoi, județul Vâlcea, este amplasată la poalele muntelui Cornetu pe Valea Oltului, pe malul drept, pe șoseaua Râmnicu Vâlcea – Sibiu la aproximativ 50 de km de Râmnicu Vâlcea. A fost construită în anul 1666 de vornicul Mareș Bejescu, apropiat al Cantacuzinilor. Amplasamentul a fost ales cu grijă, aproape de pământurile vornicului, fiind la acea vreme, ferit de ochii privitorilor, dar aproape de granița cu Transilvania, oferind un refugiu ideal pentru vornic și familia lui în vremurile grele.

 • Mănăstirea Frăsinei – comuna Muereasca, județul Vâlcea, și cunoscută ca “Athos-ul României”, este singura mănăstire ortodoxă din România unde femeile nu au voie să intre și unde nu se consumă carne, conform regulamentului stabilit de Sfântul Calinic. Mănăstirea a fost construită în anul 1710 de doi monahi, Ilarion și Ștefan, care s-au retras aici, și au locuit la început într-o colibă de lemn, cu un paraclis, unde se rugau. Denumirea mănăstirii se datorează pădurilor de frasini din zonă. Între anii anii 1859 – 1864 Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a construit din banii săi o biserică nouă la schitul Frăsinei, singura mănăstire din țară care nu a fost secularizată și a păstrat tot terenul agricol până în zilele noastre.

 • Mănăstirea Rătești – satul Rătești, comuna Berca, județul Buzău

 • Mănăstirea Sărăcinești – situată în satul Valea Cheii, comuna Păușești – Măglași, județul Vâlcea, a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1437, construcția lui fiind începută de Atanasie Sărăcinescu cu familia sa, în stil bizantin, finalizată de comisul Tănasie Păușescu și mama sa, monahia Marta, și episcopul Ștefan în anul 1688 și pictată în anul 1718 de Teodosie, Gheorghe și Preda, aceiași care au pictat paraclisul de la Hurezi și alte așezăminte brâncovenești.

 • Mănăstirea Stânișoara – orașul Călimănești, județul Vâlcea

 • Mănăstirea Surpatele – satul Surpatele, comuna Frâncești, județul Vâlcea, cu hramul “Sfânta Treime”, se află pe Valea Otăsăului, la 3 km distanță de Mănăstirea dintr-un Lemn. Mănăstirea a fost construită la începutul sec. 16, de către logofătul Tudor Drăgoescu, fratele său Stanciu și preotul Dumitru Bălașa, fiind inițial o construcție de lemn atestată documentar în anul 1512. Între anii 1703 – 1706, doamna Marica Brâncoveanu, reface din temelii vechea biserică de lemn construind actuala biserică de zid și își petrece aici lunile de vară în timpul văduviei. În anul 1821 Tudor Vladimirescu și oastea sa au jurat aici pe Drapel, Evanghelie și Cruce să ducă până la capăt lupta pentru eliberarea poporului român de fanarioți. În cimitirul de la mănăstirea Surpatele a fost înmormântată Florica, sora haiducului Iancu Jianu, logodnica lui Tudor Vladimirescu. Ea și-a pus capăt zilelor după ce, în chiar noaptea nunții a fost răpită și batjocorită de carserdarul Stoica, guvernatorul Olteniei, care a fost prins ulterior de Iancu Jianu și judecat și omorât chiar pe mormântul surorii sale.

 • Mănăstirea Turnu – orașul Călimănești, județul Vâlcea

 • Mănăstirea Vodița – situată pe valea râului Vodița la circa 15 km vest de Drobeta – Turnu Severin, județul Mehedinți, a fost construită pe cheltuiala voievodului Vladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și prin efortul călugărului Nicodim, între anii 1369 (când Nicodim a ajuns în Țara Românească) și 1374, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar din țara noastră și primul așezământ monahal administrat autonom.

 • Schitul Ostrov – orașul Călimănești, județul Vâlcea. Telefon: 0250 750 244, 0744 219 010.

 • Schitul Pahomie – orașul Băile Olănești, județul Vâlcea

 • Schitul Pătrunsa – comuna Bărbătești, județul Vâlcea, Parcul Național Buila – Vânturarița. Telefon: 0723 572 894. Construit în anul 1740, de către Episcopul Clement al Râmnicului, în amintirea faptului că aici a fost născut de mama lui, Paraschiva Modoran, din localitatea Pietrarii de Jos, care a trecut muntele, de frica otomanilor, și a ajuns la poalele Muntelui Buila, în locul numit „Pătrunsa”. Fiind amplasat în interiorul parcului național într-un loc de o rară frumusețe, deoarece aici nu se poate ajunge cu mașina, schitul oferă o liniște benefică dezvoltării unei vieți lăuntrice deosebite.

 • Leave a Reply

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania