Baisoara


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
    Băișoara Accommodation
    Băișoara Restaurants & Pubs
    Băișoara Attractions


 
Stațiunea turistică permanentă Muntele Băișorii (județul Cluj)
 

Amplasată la 60 km. de Cluj, stațiunea Muntele Băișorii este situată la poalele Muntelui Mare, la o altitudine cuprinsă între 1.200 – 1.500 m, la obârșia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băișoara. Priveliștea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii și spre zări mai depărtate, în condiții de vizibilitate bună putându-se admira munții Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani și Făgăraș iar uneori și Carpaţii Păduroși, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucașul. De pe vârfurile din apropierea stațiunii se văd pe cer senin și Şureanul, Parângul și Retezatul, iar în condiții excepționale, chiar Tatra Înaltă. Această zonă este considerată ca fiind a doua cea mai bogată în ozon din Europa și a cincea din lume.
 
În stațiune se ajunge pe un drum modernizat desprins din DJ 107 M în Băișoara ce urcă 10 km. pe valea Ierţa până în satul Muntele Băișorii, apoi încă 8 km până în stațiunea din care mai pleacă trei drumuri nemodernizate: unul coboară în valea Vadului, unul urcă până pe Vf. Muntele Mare (1826, al treilea ca înălțime din Apuseni) și unul coboară în Muntele Băişorii pe pârâul Crinţului. Afluxul turistic este mare, în special iarna și la sfârșit de săptămână. Accesul obișnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze până în satul Muntele Băişorii, apoi pe jos 45 de minute sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în stațiune.
 
Agrement: Se pot practica diverse sporturi și jocuri, dar baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilități, în special pentru drumeție, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, în mai mică măsură schi fond, alpinism și speologie. Pârtia Mare din Băișoara are o lungime de 1200 m, dificultate medie și o diferență de nivel de 247 m, este dotată cu teleschi care poate transporta până la 600 persoane/oră. Anual în stațiune, spre sfârșitul lunii februarie se organizează Serbările Zăpezii, iar în sezonul de vară se pot efectua drumeții pitorești în Munții Apuseni, Cheile Turzii etc.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania