Calea Victoriei

Cea mai celebra, frumoasa si eleganta strada in Bucuresti si cea mai bogata in istorie, Calea Victoriei se desfasoara pe o lungime de 2700 metri intre Piata Victoriei si Piata Natiunilor Unite.
 
De la Piata Victoriei la Piata Natiunilor Unite:

 

Palatul Cantacuzino sau Palatul Enescu – construit intre 1901 – 1903, in prezent adaposteste Muzeul Muzicii. Palatul a apartinut sotiei lui George Enescu – marele compozitor roman, care a dat numele sotului ei acestui palat si a adunat o mare parte din lucrurile care au apartinui compozitorului intr-o colectie.
Palatul Vernescu – construit in 1722 azi adaposteste un faimos Cazino (Cazino Palace)
Cazino Victoria – fosta ambasada a Germaniei si celebra sala de Cabaret
Muzeul Colectiilor de Arta – fostul Palat Romanit, a gazduit Curtea Administrativa a Valahiei si in prezent adaposteste o frumoasa colectie de arta compusa din picturi si sculpturi (ai artistilor romani si internationali precum Vincent van Gogh)
Ateneul Roman – locul unde se desfasoara festivalurile romanesti si internationale de muzica clasica, unde au evoluat Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Erich Kleiber, David Oistrah, Igor Strawinsky, Richard Strauss, Paul Robeson
Muzeul National de Arta al Romaniei – reconstruit intre 1930 – 1937 partial pe locatia vechiului palat al lui Carol I dupa ce un puternic incendiu in 1926 a distrus Sala Tronului, Sala de Festivitati, Sala de Argint, Salonul Doamnelor si alte incaperi. Adaposteste Galeria de Arta Internationala (peste 3000 lucrari incluzand artisti precum Rembrandt, El Greco, Rodin sau Brancusi) si Galeria de Arta Veche Romaneasca, Arta Romaneasca Moderna, Arta Decorativa, Arta Orientala si Lapidariumul.
Biblioteca Centrala Universitara Carol I si Statuia ecvestra a Regelui Carol I – construita in 1893 si proiectata de arhitectul francez Paul Gottereau
Biserica Kretulescu – construita in 1722 in stil pur arhitectural romanesc
Piata Revolutiei – locul unde Revolutia Romana a inceput in 21 Decembrie 1989. Central amplasata, se afla la mica distanta de celelalte piete, de Gara de Nord, sau de Palatul Parlamentului. In centrul pietei se afla un monument inalt dedicat eroilor care au murit in Decembrie 1989. Numit Memorialul Renasterii, contine patru monumente arhitecturale: Piramida Gloriei (25 meters inaltime – simbol al timpului care trece), Zidul Memoriei (cu numele celor care au murit aici in Decembrie 1989), Calea Gloriei si Piata Rugaciunii. Peste 1.500 oameni au fost ucisi de fortele de Securitate in Decembrie 1989 in Bucuresti.
Palatul Senatului sau fostul Sediu Central al fostului Partid Comunist – folosit de fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu pentru discursurile sale catre multimea adunata in Piata Revolutiei. De pe acoperisul cladirii in Decembrie 1989 fostul dictator Nicolae Ceausescu a fugit cu un elicopter de furia populatiei.
Palatul Telefoanelor – primul zgarie nori din Romania construit in 1930 in stil art deco de arhitecti americani.
Casa Capsa – un loc de intalnire pentru artisti, scriitori, politicieni si jurnalisti incantati de dulciurile produse de proprietarul casei deschisa in 1886.
Cercul Militar National (sau Cercul Militar) – construit intre 1910 – 1913 pe locul fostei manastiri Sarindari ca un club pentru ofiterii militari. Superbele sali: Sala de Marmura, Sala Gotica si Sala Norvegiana pot fi vizitate.
Palatul CEC – construit in 1900 si proiectat de arhitectul francez Paul Gottereau in stil eclectic
Muzeul National de Istorie – construit intre 1894 – 1899 ca Palat al Postelor in prezent muzeul adaposteste peste 650 de obiecte de arceologie, istorie, numismatica precum si Tezaurul si Lapidariumul incluzand o copie a Columnei lui Traian.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania