Calimanesti Caciulata: Attractions (Atractii Turistice)

Hotel
Restaurant
Călimănești – Căciulata
  Călimănești - Căciulata Accommodation
  Călimănești - Căciulata Restaurants & Pubs
  Călimănești - Căciulata


 
Călimănești – Căciulata: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

Castrul Arutela
Castrul Arutela
Castrul Arutela / Arutela Camp

 

Amplasat pe malul stâng al Oltului, lângă Mănăstirea Cozia, în castrul construit de romani între anii 137 – 138 d.Ch. era un detașament de arcași sirieni. Are formă pătrată cu laturile de 60 de metri apărate de turnuri. […..] / Located on the left side of river Olt, near Cozia Monastery, inside the camp built by romans between 137 – 138 a.Ch. was a detachment of Syrian archers. Has square shape with its side 60 meters long defended by towers. […..]

 

Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia / Cozia Monastery

 

Construită pe malul Oltului între 1387 – 1388, ctitoria lui Mircea cel Bătrân îngropat aici, ca și maica Teofana, mama lui Mihai Viteazul, are picturi murale din 1391 și un muzeu cu o valoroasă colecție de icoane. […..] / Built on the shore of river Olt between 1387 – 1388, the monastery of Mircea cel Bătrân, burried here like Teofana, mother of Michael the Brave, has wall paintings from 1391 and a museum with valuable icon collection. […..]

 

Călimănești – Căciulata: Alte Atracții Turistice (Other Tourist Attractions)

 

 • Parcul Național Cozia – inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2017, are o suprafață de 17.100 hectare

 • Mănăstirea Stânișoara – aflată la 6 kilometri de Călimănești – Căciulata în masivul Cozia, oraș Călimănești, județul Vâlcea, telefon: 0754 737 678. Cunoscută până în sec. 18 ca “Mănăstirea Nucet”, este situată la poalele Masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe malul stâng al râului Olt, mai sus de Mănăstirea Turnu, pe teritoriul orașului Călimănești, în județul Vâlcea. Consacrată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, mănăstirea a fost construită în anul 1747 de boierul Gheorghe Clucerul împreună cu boierii Anghel și Petru din Pitești. Numele mănăstirii vine de la stânele de oi ce existau în partea locului. Primii locuitori ai mănăstirii au fost călugării veniți de la Mănăstirea Cozia, dornici de desăvârșire spirituală. Ei și-au făcut sihăstrii în peșteri și s-au ocupat exclusiv cu rugăciunea și lucrurile sfinte. Așezământul monahal de la Stânișoara este deosebit de retras, la acesta ajungându-se destul de greu. Monahii din obște duc o viată duhovnicească aproape pustnicească, petrecând în rugăciune, în slujbe toată noaptea, fără să mănânce carne și nevoindu-se după puteri. Biserica actuală este o construcție masivă din piatră cu o turlă mare pe naos și cu vitralii pictate cu sfinți.

 • Schitul “Sfântul Ioan” – locaș de cult cunoscut și sub denumirile “Biserica de sub stâncă” și “Cozia Veche”

 • Mănăstirea Turnu – orașul Călimănești, județul Vâlcea, este amplasată pe malul stâng al Oltului la aproximativ 2 km amonte de Mănăstirea Cozia. Numele mănăstirii vine de la un turn aflat pe stânca numită “Piscul lui Teofil”, construit de legiunile romane din Castrul Arutela în sec. 2. Începutul vieții monahale este făcut de niște călugări de la mănăstirea Cozia s-au retras aici, trăind în sărăcie deplină, în colibe, case de lemn sau în chilii săpate în stâncă, cei mai renumiți fiind pustnicii Daniil și Misail. La jumătatea sec. 16, Misail ridică o biserică de lemn cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, iar în anul 1676 egumenul Varlaam de la mănăstirea Cozia, episcop al Râmnicului și mai târziu mitropolit al Țării Românești, construiește o bisericuță din piatră și cărămidă în locul celei de lemn, așezându acolo moaștele cuvioșilor Daniil și Misail.

 • Schitul Ostrov – orașul Călimănești, județul Vâlcea. Telefon: 0250 750 244, 0744 219 010. Biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, considerată a fi prima mănăstire de maici din Țara Românească (Valahia), a fost ctitorită de Neagoe Basarab și soția sa Despina, și construită între anii 1520 – 1521 pe locul unei biserici mai vechi din sec. 14. Doamna Despina s-a călugărit aici după moartea soțului său și a fiului lor Teodosie. Biserica schitului a fost sfințită nezugrăvită, pictura fiind realizată între anii 1752 – 1760, timp în care pisania veche este înlocuită cu o pisanie în limba română cu litere chirilice. Aici se află Icoana Maicii Domnului Hodighitria, icoană făcătoare de minuni.

 • Biblioteca Orășenească A. E. Baconschi – clădire monument istoric înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România

 • Cascada Lotrișor – o spectaculoasă cădere de ape aflată la 6 kilometri distanță de Călimănești – Căciulata
 • Gara Călimănești – construită în 1899
 • Muzeul Satului Vâlcean – muzeu etnografic în aer liber deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, Vâlcea
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania