Calimanesti Caciulata


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Călimănești Căciulata Accommodation
  Călimănești Căciulata Restaurants & Pubs
  Călimănești Căciulata Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Călimănești-Căciulata (județul Vâlcea)
 

Staţiunea Călimănești-Căciulata este situată la o altitudine medie de 260 de metri, la poalele munţilor Cozia și Căpățânii din Carpații Meridionali, pe ambele maluri ale râului Olt, la ieșirea acestuia din defileu. Zona Călimănești-Căciulata era locuită încă din antichitate, lucru atestat de tezaurul de monede dacice și castrele de la Jiblea și Arutela. Înca din vremea dacilor dar și în timpul împăratului Hadrian (117-138) se cunoștea existența termelor de la Arutela. În anul 138 romanii ridică aici un castru de apărare în locul numit Bivolari, cunoscut sub numele de castrul roman “Arutela” (denumirea romană a râului Olt). Construcția castrului a făcut ca în jurul lui să se dezvolte o obște sătească bine închegată și bine dezvoltată pe ambele maluri ale Oltului, obște care se va destrăma în sec. 5, fiind împărțită între conducătorii ei, Căliman, Șerban, Stoian și Bogdan. Noile așezări se vor numi Călimănești pe locul actualului oraș, Stoienești, Serbănești pe dealul de sub masivul Cozia, și Bogdănești la sud de Călimănești.
 
Prima atestare documentară a localității are loc la 20 Mai, 1388, în condica Mânastirii Cozia, când Mircea cel Bătrân primește de la Nan Udaba ”locul numit Călimănești pe Olt” și domnitorul închină acest loc Mănăstirii Cozia “…a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire…la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost mai înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă pe care cu dragoste și multă osârdie, după voia domniei mele, l-a închinat mai înainte zisei mănăstiri”. Prima descriere a zonei ”plină de toate bunătățile”, ”care am văzut și noi acel loc și i-am zis pământul făgăduit”, aparține lui Gavril Preotul, în 1520. În 1543, lânga Mânastirea Cozia, la porunca lui Radu Paisie, meșteri în a vindeca diferite “metehne ale trupului” construiesc Bolnita Coziei, unde numerosi negustori straini, bei turci si pase, dar si unii dintre faimosii domnitori ai Tării Românesti, îsi tratează suferintele. În anul 1890 Călimănești-Căciulata devine stațiune și în anul 1927 este declarat oraș.
 
Legenda spune că un cioban se spovedește călugărilor mănăstirii Cozia spunând că s-a vindecat de “metehnele trupului” scăldându-se în “câmpul lui Căliman” într-un lac ce are “puteri cerești” deoarece “durerile de spate au trecut, iar oile rănite s-au vindecat”. Călugării au verificat mărturia ciobanului și au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoare de unde “cură piatră pucioasă”. Însuși Mircea cel Bătrân a venit și s-a tratat aici la bătrânețe, iar mai târziu va veni spre vindecare și urmașul său Matei Basarab.
 
Numeroși oameni de știință fac cercetări asupra efectelor miraculoase ale izvoarelor din stațiune: în 1829, doctorul Mayer, din porunca domnitorului Grigore Ghica, iar în 1854, doctorul francez Joseph Caillat. La 27 mai 1855, Carol Davilla ramâne impresionat de calitatile curative ale apelor din zona Călimănești-Căciulata si propune înfiintarea unui stabiliment pentru ostasi, similar celui de la Olanesti. Faima izvoarelor creste tot mai mult, iar la recomandarea lui Carol Davilla, împaratul Frantei, Napoleon al III-lea, face cura cu apa de Caciulata, miraculosul remediu contra litiazei renale fiindu-i trimis la Paris cu diligenta. De efectele apelor de aici s-au bucurat ulterior împaratul Austro-Ungariei, Frantz-Joseph, presedintele Frantei Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvatore. În 1873 apele minerale de la Călimănești-Căciulata sunt medaliate la Expoziția de la Viena iar în 1893 primesc “Diploma de Grand-Prix” și medalia de aur la Expoziția Internațională de produse alimentare și ape minerale de la Bruxelles.
 
Datorită faimei apelor miraculoase stațiunea Călimănești-Căciulata nu a mai parcurs toate etapele dezvoltării de la cătun la sat, comună, oraș, ci a trecut direct la stadiul de stațiune. Frumusețea locurilor face ca la începutul secolului 20 să apară aici vile splendide în stil elvețian, un sanatoriu și cazinouri (clădirea actualei biblioteci și unul pe insula Ostrov). După 1900 la Călimănești se construiește “Hotel Central”, dotat cu bază de tratament, la început băi, iar apoi cu diferite proceduri balneare. Totodată pacienții fac și cure interne cu ape minerale de la izvoarele care se află atât la Călimănești-Centru, cât și la Căciulata. Primele pavilioane pentru cura de ape minerale datează din 1910. În 1912, pe insula Ostrov, unica insulă a râului Olt locuibilă, și unica insulă a unui râu interior din România, în cadrul mirific al unei păduri seculare de brad, se construiește un cazinou în partea de sud la locul numit la Vâltoare. Insula a atras turiștii nu doar prin prezența cazinoului, a pădurii seculare și a susurului cristalin al apelor bătrânului Alutus, dar si datorita Schitului Ostrov, ctitorie a lui Neagoe Basarab. În anii 1975-1980, datorită lucrărilor de amenajare hidrotehnică a Oltuluim insula Ostrov și schitul au fost supraînălțate, însă autoritătile au considerat că nu este necesară și reconstrucția cazinoului care a fost distrus odată cu pădurea seculară, cea replantată nefiind nici pe departe ceea ce a fost cândva.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale reci sau termale provenite din izvoare naturale sau sonde, având concentrații și compoziții chimice variate; clorosodice, bicarbonatate, alcaline, calcice, magneziene, sulfuroase, bromoiodurate

 • bioclimat de cruțare
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecţiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipație cronică, colite cronice);
 • afecţiuni hepatobiliare (diskinezii biliare, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă, tulburări post operatorii ale ficatului, colecistectomie, hepatită cronică, pancreatită cronică)

 • afecţiuni renale şi ale căilor urinare (litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, infectii urinare, glomerulonefrită cronică stabilizată)

 • afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat, stări de hiperucemii, hiperlipemii, obezitate)
 • afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice articulare, după reumatism articular acut sau după infectii de focar, artroze)

 • afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală)

 • afecţiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după entorse, luxatii sau fracturi)

 • afecţiuni reumatismale degenerative

 • afecţiuni neurologice periferice (pareze, stări după poliomielita)
 • afecţiuni respiratorii (persoane expuse la noxe respiratorii, microbiene sau virotice, astm alergic, bronşite, traheobronşite cronice, bronsiectazii);

 • afecţiuni asociate (ginecologice, otorinolaringologice, dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroze astenice, boli profesionale).

 • boli alergice cu localizare generală
   
  Dotări:
   

 • instalatii pentru bai calde in cadă cu ape minerale
 • instalatii pentru pentru electroterapie si hidroterapie
 • sali de gimnastica
   
  Proceduri:
   

 • Ultrasonoterapie cu regim continuu sau cu impulsuri
 • Electroterapie
 • Laseroterapie
 • Magnetoterapie
 • Băi galvanice
 • Cură internă cu ape minerale
 • Kinetoterapie
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania