Bucuresti: Casa Cesianu Filipescu (Cesianu Filipescu House)

Atracții Turistice
Muzee
București
    Atracții Turistice București
    Muzee București
    București


 
București: Casa Cesianu Filipescu (Cesianu Filipescu House)

 

Muzeul “Casa Filipescu Cesianu”, deschis publicului în regim gratuit
 
Situată în apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol, Casa Filipescu-Cesianu, reprezintă amenajarea unei reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque, din perioada anilor 1846-1850. Aici au locuit membrii câtorva familii din aristocrația românească precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. Constantin Cesianu extinde această reședință cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu (1892), prilej cu care sunt realizate decorațiile exterioare, acoperișul imperial și este amenajat parcul reședinței, mărginită de Strada Sevastopol, stradă ce purta în vechime numele de “Uliţa Filipescului”, deoarece se întindea de-a lungul proprietăţilor acestuia. Uliţa Filipescului, pe care se afla marele cimitir al evreilor sefarzi, desfiinţat în 1942, va lua numele de “strada Sevastopol” după războiul Crimeei (1853-1856). La intersecţia dintre Podul Mogoşoaiei / Calea Victoriei şi uliţa Filipescului / str. Sevastopol se afla una dintre proprietăţile lui Ianku Philippescu, care după 1889 trece în proprietatea lui Costică Cesianu.
 

 

Muzeul Casa Filipescu – Cesianu, parte a Muzeului Municipiului București, este deschis pentru public și se poate vizita, GRATUIT, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Construcţia reprezintă o casă boierească de locuit, rezultată din unificarea a două edificii, din casele boiereşti de la începutul sec. 19, în fondul arhitectural al oraşului București fiind rămase foarte puţine, cele păstrate fiind în general modificate în zonele reprezentative. Zona de subsol poate fi susținută muzeistic prin patrimoniul arheologic, care să se refere la sec. 15 – 17, următoarele două nivele vor reprezenta evoluția interiorului urban în București, pentru sec. 18 – 19, pentru zona parterului, și sec. 20 pentru etaj. Fluxul circular de vizitare va oferi publicului nu numai o flanare prin timp pentru a cerceta vizual evoluția interiorului urban dar, cel mai mare interes va fi destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic. Vor fi alternanțe între restituirea unui interior de epocă urmate de spații cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor şi accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, și evoluția lor din ultimii 300 de ani.
 
Pentru o bună perioadă de timp, după 1990, Casa Filipescu-Cesianu a fost depozitul de patrimoniu al Muzeului Municipiului București. Muzeul Municipiului București va organiza aici o expoziție cu caracter de durată având ca tematică istoria familiei, a copilăriei și a vieții intime în Bucureștiul din ultimii 300 de ani. În prezent, expoziția de fotografii și documente “București: un portret NOVECENTO, povestea unui secol din 555 de aniversări”, este gazduită de spațiul noului muzeu. “Orașul trăiește prin mai multe suflete. Avem un oraș care se prezintă, un oraș cu mesaj, ale cărui detalii se modifică aproape cu fiecare generație. Orașul comunică prin glasul tuturor vârstelor, având astfel mai multe voci sincronizate cu atitudini, fapte, proiecții de viitor.” (dr. Adrian Majuru – directorul Muzeului Municipiului București).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania