Dezna: Cetatea (The Fortress)

Cetatea Dezna este amplasată nu departe de Stațiunea Moneasa, pe Dealul Ozoiu (aflat pe malul drept al râului Moneasa), dominând regiunea munților Codru – Moma de la o altitudine de 390 de metri, și a fost construită în sec. 13, în centrul unui cnezat românesc. A fost atestată documentar în anul 1318 și a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare a vestului Transilvaniei. Potrivit legendelor, în acea perioadă, pădurile din zonă erau împânzite de haiduci care luptau împotriva turcilor și își aflau protecție în cetate.
 
După ce cetatea Timișoara a a fost ocupată de turci în anul 1552 și cetatea Ineu a a fost ocupată de turci în anul 1566, cetatea Dezna a fost întărită, construindu-se bastionul din partea de nord-est, și mai multe ziduri paralele, din piatră, în stilul arhitecturii Renașterii. Cetatea Dezna a fost ocupată de turci în anul 1574, dar a fost recucerită de ardeleni în anul 1596. Cetatea a fost din nou recucerită de turci în anul 1658, dar a dispărut ca fortificație, probabil în urma unei explozii. Din cetate au mai rămas doar trei ziduri din zona bastionului principal, și se disting urmele celorlalte ziduri, conturul curții interioare și fragmente din șanțurile cetății.
 
Alte legende povestesc că turcii ar fi adunat aici mai multe fete localnice pentru a forma un harem pentru un șef militar turc. Una din fetele aduse cu forța aici, neputând scăpa din cetate a reușit totuși să se furișeze până la un depozit cu praf de pușcă din cetate, unde ar fi făcut să explodeze depozitul, distrugând aproape total cetatea. O altă legendă spune că Cetatea Şoimoş împreună cu cetatea Dezna și cetatea Şiria au fost construite de trei surori. Prima a spus că „dacă ma ajuta Dumnezeu cetatea mea va fi terminată mâine”, a doua a spus și ea că „și cetatea mea va fi gata mâine cu ajutorul lui Dumnezeu” dar cea de-a treia soră a spus sfidător că „chiar dacă nu mă ajuta Dumnezeu și cetatea mea va fi gata mâine”. Drept pedeapsă pentru necredința ei, după ce meșterii au terminat construcțiile, cetățile s-au prăbușit iar fecioarele s-au transformat în trei șerpi albi purtând o coroană și o cheie de aur în gură. An de an șerpii apar așteptând eliberatorul care să le ia coroanele și cheile. Doar atunci ele se vor transforma din nou în fete și cetățile se vor înălța din nou în toată splendoarea.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania