Geoagiu Bai


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Geoagiu - Băi Accommodation
  Geoagiu - Băi Restaurants & Pubs
  Geoagiu - Băi Attractions


 
Orașul Geoagiu – Băi (județul Hunedoara) este format din localitățile:
 
– Aurel Vlaicu
– Băcâia
– Bozeș
– Cigmău
– Gelmar
– Geoagiu – Băi (reședința)
– Homorod
– Mermezeu – Văleni
– Renghet
– Văleni.
 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Geoagiu – Băi
 

Staţiunea Geoagiu – Băi este situată într-o zonă deluroasă, la o altitudine medie de 350 de metri, în partea sudică a Muntilor Apuseni, la poalele Munţilor Metaliferi, la confluența cursului inferior al râului Geoagiu cu râul Mures. Prima atestare documentară pentru Geoagiu Băi datează din 1291 însă Băile Geoagiu erau cunoscute de pe vremea dacilor (Germisara: germi-fierbinte, sara-izvor), apoi a romanilor sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, care captau izvoarele prin tuburi de teracotă. Băile termale romane (Germisara) s-au păstrat aproape identic ca în antichitate, într-un promontoriu circular cu diametrul de aproape 100 m și au funcționat în două faze: Germisara și ulterior Termele Dodonei. În 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost descoperite statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri. În Geoagiu a mai fost descoperit și un templu dedicat Nymphaelor, dar și altare, statui, monede și obiecte din metal prețios (șapte plăcuțe votive din aur) și tot aici era castrul militar în care se afla unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicorum, ce apăra drumurile care legau Ulpia Traiana Sarmizegetusa si Micia de Apulum dar şi exploatările de aur din Munţii Apuseni (Zlatna şi Roşia Montană). În vecinatatea castrului se afla asezarea civilă si necropola romană.
 
După retragerea romanilor, până în Evul Mediu nu există prea multe date referitoare la Băile Geoagiu. În 1291 localitatea era proprietatea familiei nobiliare Akos cu reşedinţa în vecinătatea localităţii Ilia, şi cu proprietăţi în valea Mureşului şi în vecinătatea oraşului Deva. În 1397 localitatea Geoagiu este dăruită de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, lui “Gurzo”, fiul lui Ioan “de Maramorusio”, apoi în 1517 localitatea Geoagiu, împreună cu cele 19 sate aparţinătoare, este dăruită de regele Ungariei, Ulászló al II-lea, lui Radu cel Mare, voievodul Ţării Româneşti, iar câteva luni mai târziu Neagoe Basarab reglementează dreptul de proprietate asupra localităţii astfel că între anii 1523-1526 se află în proprietatea a trei famili boiereşti. Alte mențiuni din perioada feudală au rămas de la Geovan Andrea Gromo, mercenar italian, comandant al gărzii lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei, care consemnează refacerea băilor la mijlocul sec. 16 de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya: “a înființat acolo niște băi plăcute, pe care regele le folosește adeseori”. În 1506 localitatea Geoagiu a fost reședință de domeniu feudal, stăpânită de domnitori ai Țării Românești (Radu cel Mare și Neagoe Basarab). Pastorul german Conrad Iacob Hiltebrandt vizitează băile între 1656-1658, consemnând în jurnalul său că “apa venea dintr-un deal pe o câmpie și era potrivit de caldă (…). Acolo unde cădea apa cu repeziciune, se afla o stânca îngustă de piatră, unde puteau ședea două persoane spate în spate iar jos era un spațiu mare, în formă de dreptunghi, în care se putea înota, cu apa până aproape de gât (…). Romanii se scăldau adeseori aici”.
 
În anul 1885 s-au înregistrat aproape 900 de vizitatori veniți la cură balneară şi pentru izvoarele tãmãduitoare cu ape termale, feruginoase şi radioactive: Izvorul Tãmãduirii, Izvorul Rozalia sau Izvorul Nou, menţionate în 1932 în “România balnearã şi turisticã”.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Ape minerale bicarbonate, calcice, magneziene, slab radioactive (4,14 MmC), hipotone, mezotermale (29-33 °C), cu o mineralizare totală de 1,1 – 1,4 g/l, folosite în cura internă şi în cura externă. Izvorul termal nr. 1 – “Tămăduirea” – din punct de vedere chimic apa este oligominerală, indicată pentru cura internă și externă, având o temperatură ce variază între 27,4 și 30 °C. Izvorul nr. 6 – Roman – analiza chimică efectuată indică aici existența unei ape bicarbonatate, calcice, hipotone, cu mineralizație totală de 1.475,3 mg/l.

 • Nămolul de turbă ioduros, feruginos, deosebit de eficient în tratarea unor afecțiuni reumatismale abarticulare
 • Bioclimat de cruţare cu nuanțe blânde
   
  Indicaţii terapeutice:
   

 • Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală si lombară, artroze, poliartroze)
 • Afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice, articulare)
 • Afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, stări periartrozice, reumatism degenerativ articular, stări alergice după reumatism articular acut sau infecții de focar, tendoperiartroze, tendoperiostoze, periartrită scapulo-humerală, sechele musculo – articulare după traumatisme) (Izvorul nr. 6 – Roman), (Izvorul termal nr. 1 – “Tămăduirea”}

 • Afecţiuni postraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operatii pe articulatii, stări după fracturi, entorse, luxatii)

 • Afecţiuni neurologice periferice (pareze usoare, sechele dupa polineuropatii, afecțiuni ale sistemului nervos periferic) (Izvorul nr. 6 – Roman), (Izvorul termal nr. 1 – “Tămăduirea”}
 • Afecţiuni ginecologice (tulburari minore de pubertate si menopauză) (Izvorul termal nr. 1 – “Tămăduirea”}
 • Afecţiuni ale căilor urinare care necesită cură de diureză (Izvorul nr. 6 – Roman)

 • Afecţiuni asociate (endocrine, metabolice, de nutritie, gastrite cronice, afecțiuni hepato – biliare și diabet, alergii, anemii, convalescență după boli infecțioase, dermatologice, boli cardiovasculare, nevroză astenică, boli profesionale) (Izvorul termal nr. 1 – “Tămăduirea”}
   
  Dotări:
   

 • Instalaţii pentru băi calde cu apă minerală în căzi si bazine
 • Instalaţii pentru aplicatii calde de nămol
 • Instalatii pentru electroterapie si hidroterapie
 • Buvete pentru cură internă cu apă minerală
 • Bazine cu apă minerală în aer liber cu solarii pentru aerohelioterapie
 • Săli de kinetoterapie si masaj medical.
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania