Chiscani (Lacu Sarat)


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Lacu Sărat Accommodation
  Lacu Sărat Restaurants & Pubs
  Lacu Sărat Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Lacu Sărat (județul Brăila)
 

Stațiunea Lacu Sărat este situată la o altitudine medie de 25 de metri în partea de nord-est a Bărăganului, în mijlocul unui parc natural pe malul Lacului Sărat la 5 kilometri la sud de orașul Brăila. Începuturile stațiunii datează din a doua jumătate a sec. 19, primele stabilimente fiind descrise de Alexandru Vlahuță în “România pitorească”, la acel moment fiind “cea mai veche şi mai reputată” din toată România, iar nămolul său vindecător era cunoscut în toată Europa. Apele Lacului Sărat au fost mereu bogate în materii minerale și organice, nemaiîntâlnite în altă parte în asemenea concentrație, proprietățile miraculoase ale acestora fiind cunoscute încă din vremea lui Cuza.
 
Stațiunea era considerată cu o sută de ani în urmă un “cartier” al Brăilei, parcul englezesc, cu fanfară și sală de “popice și croquet”, marele Cazino din sec. 19, Vila Regală, Vila “Ţancu”, Vila “Popescu” (unde a fost, o vreme, portar Panait Istrati), Vila “Căp. Leonida Nicolescu”, Vila “Nisipianu”, restaurantele “Untaru” și “Cazacu”, fiind câteva din edificiile celebre de odinioară. În primii ani ai sec. 20, stațiunea a fost legată de orașul Brăila printr-o linie de tramvai (din stațiune până la Gară și la Debarcader), ce funcționează și astăzi. Turistul venea la Brăila cu trenul sau cu vaporul, iar de aici lua tramvaiul spre Lacu Sărat, iar dacă vroia o cameră mai bună la hotel, trebuia să se adreseze din timp Societății “Lacu Sărat”, care administra stațiunea. De asemenea turiștii puteau să își pregătească singuri masa, pentru că existau în stațiune piață de alimente, băcănii, cofetării, berării, măcelărie, brutărie, sau puteau mânca la restaurant. Baza de tratament includea stabilimentul de băi reci și calde, dușuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, cabinete de “hydroterapie, phyzioterapie, masaje și băi electrice” sau moașă pentru tratament ginecologic, şi erau cunoscute foarte bine atât proprietățile curative ale nămolului, cât și bolile ce puteau fi tratate aici, sub supravegherea medicilor.
 
Şi azi, stațiunea Lacu Sărat are cel mai valoros zăcământ terapeutic din România, fiind o adevărată “oază de verdeață” în plină stepă a Bărăganului și unul din locurile cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui (2.200 de ore pe an). Chiar dacă se află în plină zonă de câmpie pe malul lacului al cărui nume îl poartă, stațiunea este înconjurată de 70 de hectare de pădure care atenuează climatul de stepă și constituie un loc plăcut de recreere. Lacul, cu salinitatea crescută, este format pe un vechi curs al Dunării, de care acum este complet izolat. Adâncimea apei variază între 0,6 și 1,8 metri. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafață de un nămol sapropelic terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare și apa lacului are cea mai mare concentrație salină din țară.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • apele lacului (sulfatate, clorosodice, magneziene) cu o mineralizare totală de 84 g/l
 • nămol terapeutic cu proprietăți sapropelice, extras din lac, cu miros de hidrogen sulfurat, cu un conţinut de 62,3 % apă, bogat în hidrogen sulfurat
 • bioclimat de stepă, cu nuanțe excitante, indicat pentru bolnavii cu resurse funcționale cât mai apropiate de normal
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală si lombară, artroză, poliartroză)

 • Afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice articulare după reumatism articular acut sau după infecții de focar)

 • Afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrite scapulohumerale)
 • Afecțiuni post-traumatice (redori articulare post-traumatice, stări după operatii pe articulatii, muschi, tendoane si oase, stări după fracturi, entorse, luxatii)

 • Afecțiuni neurologice periferice
 • Afecțiuni ginecologice (insuficiențe ovariene, cervicite cronice)
 • Afecțiuni dermatologice (psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite)
 • Afecțiuni endocrine (hipertiroidie benignă, hipoovarită puberală).
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania