Baile Olanesti


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
    Băile Olănești Accommodation
    Băile Olănești Restaurants & Pubs
    Băile Olănești Attractions


 

Băile Olănești și Apa Vieții:
 
La 18 kilometri vest de municipiul Râmnicu Vâlcea, la altitudinea de 450 metri, se află stațiunea balneoclimatică permanentă Băile Olănești, celebră pentru Izvoarele de Aur care se află aici și pentru minunile pe care apele minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate ale acestor izvoare le fac asupra sănătătii. În completarea lor, aerul curat, frumusetea peisajelor montane și a rezervațiilor naturale sau solitudinea schiturilor îmbină în mod armonios efectele terapeutice asupra organismului cu cele asupra sufletului. Modernizarea stațiunii Băile Olănești a cuprins investiții atat în străzile și aleile din stațiune și în reamenajarea Parcului Central, cât și în piscine interioare dotate cu săli de sport și relaxare, baze de tratament, stațiunea fiind deschisă tot timpul anului. Băile Olănești se află în top 5 ca număr de turiști in România dar este pe primul loc ca număr de izvoare (35 de izvoare naturale și ape colectate în puțuri si galerii), ca debit total al acestora și ca varietate a compoziției și concentrației apelor minerale.
 
Terapia cu ape minerale a evoluat mult în timp în urma progreselor din domeniul medicinei, chimiei sau biochimiei și a corelării acestora cu dezvoltarea fiziologiei și a metodelor clinice de diagnostic, astfel ca potențialul curativ al apelor minerale de la Băile Olanesti este valorificat din ce în ce mai bine. În prezent 15 izvoare minerale sunt utilizate în cura internă în timp ce două izvoare și patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cura externă (balneație). În cura internă se administrează în mod curent pană la 6 prize de apă zilnic, pe cât posibil direct de la sursă, însă tratamentul trebuie monitorizat de un medic curant care poate stabili dozarea corectă și recomandările necesare în funcție de starea clinică si istoricul pacientului. Din pacate apele minerale ale acestor izvoare își pierd stabilitatea în contact cu aerul și își modifică aspectul și acțiunile terapeutice în câteva ore. Din acest motiv aceste ape nu se imbuteliază iar tratamentul este eficient doar la Olănesti.
 
Scurt istoric:
 
Legenda spune că romanii cunoșteau puterea miraculoasă a apelor minerale aflate în stațiunea Băile Olănești, ziduri vechi din piatră rămânând peste veacuri ca urme ale trecerii lor prin aceste locuri, însă prima atestare documentară a localității datează din 19 iulie 1527 în timp ce izvoarele de ape minerale sunt menționate pentru prima oară într-un hrisov din anul 1760. Efectele miraculoase ale “apelor tămăduitoare” aflate pe moșia clucerului Toma Olănescu se pare că erau cunoscute în 1821 de Tudor Vladimirescu și boierii săi care se retrăgeau la Olănești. Primele analize chimice ale compoziției acestor ape minerale sunt facute de dr. farmacist Karl Friedrich Siller în 1829 – 1830 venit cu armata rusă la București și care primește ordin să studieze toate izvoarele cu ape minerale din nordul Olteniei.
 
Până în 1830 clucerul Toma Olănescu construiește 5 camere cu băi pentru “adăpostirea pe gratis a bolnavilor militari care vor avea necesitate de băi minerale” împreună cu multe alte nămestii (clădiri) cu camere de locuit și cu băi pentru cei veniți la tratament, clădiri care pentru o sumă plătită de Stat, le pune la dispoziția militarilor care aveau nevoie de îngrijiri medicale și care erau aduși cu ambulanțele militare de la diferite regimente. Din 1832 până aproape de Unirea Principatelor în 1859, izvoarele minerale de la Olănești sunt folosite intens de Serviciul Sanitar Militar.
 
În 1837 Toma Olănescu îl cheamă pe dr. Stefan Vasile Episcopescu să facă o nouă analiză a apelor minerale, iar în 1853-1854 se face o nouă analiză de către Petrache Poenaru, și ulterior de către profesorul de chimie Alexe Marin. In 1869 dr. Carol Davilla care vizitase Olănesti impreună cu elevii școlii de medicină din București, îl deleagă pe chimistul Bernath Lendway să facă o nouă analiză a izvoarelor. Acesta comunică rezultatul la 14 iunie 1869 printr-o telegramă în care își manifestă surprinderea și încântarea, numind apele ca fiind “de natură extraordinară“. În 1873 mai multe sticle cu ape minerale de la Olănești sunt trimise la Expoziția Internațională de la Viena, unde, dupa ce sunt din nou examinate, obțin Medalia de Aur, moment dupa care multi bolnavi din toate colțurile Europei vin să se trateze în stațiunea Olănești unde initial sezonul dura de la 20 mai la 15 septembrie.
 
Generalul dr. N. Popescu – Zorileanu, întemeietorul stațiunii Govora, publică în 1882 rezultatul studiilor sale în lucrarea “Apele minerale de la Olănesti” și împreună cu dr. Văleanu care a studiat și el aceste ape minerale, vine cu detașamente de soldați la tratament. Băile Olănești devine cea mai importantă statiune balneară a României. În 1894 prin licitație publică moșia Olănești este cumparată cu 455.000 lei de frații Constantin, Gheorghe și Dumitru Bădescu care însă intră în posesia moșiei deabia 3 ani mai târziu. Motivul este unul tragic. În noaptea de 23/24 iunie 1895 o ploaie torențială în cantități neobișnuite distruge stațiunea și localitățile de pe valea râurilor Olănești, Cheia și valea Muresenilor, toate casele din stațiune fiind puse la pamant de apa care a atins în unele zone și 11 metri peste nivelul normal. Stațiunea renaște datorita lui Dumitru Bădescu iar în 1899 după înlaturarea aluviunilor aduse de ape, dr. Stefan Minovici face din nou analiza apei minerale de la izvorul Sf. Dumitru (izvorul nr. 1) și sursele A si B (izvoarele nr. 7 si nr. 14). În 1902 Dumitru Bădescu ramas singurul proprietar al moșiei Olănești, alocă pentru refacerea stațiunii și a băilor și izvoarelor minerale suma de 868.000 lei. În același ani toate izvoarele sunt analizate chimic de prof. dr. Grigore Pfeiffer care le numerotează pentru prima oară, în forma în care sunt cunoscute azi.
 

 

În 1904 în stațiunea Olănești funcționa un hotel cu 40 de camere și un alt hotel din paiantă care avea un salon restaurant, un salon pentru cafenea și o bucatarie, precum și o sală mare cu 12 cabine pentru baie. În 1905 incepe construirea unui stabiliment pentru băi cu 60 de cabine care funcționează și azi, apoi se construiesc două hoteluri cu parter și etaj cu o capacitate de 100 de paturi fiecare. După incheierea primului război mondial în 1919, Dumitru Bădescu și asociatul său dr. Ion Puțureanu, nu mai pot susține activitatea de reluare a activității balneare și modernizarea stațiunii, vânzând toate proprietățile către banca Marmorosch-Blank care impreună cu Banca de Scont a României înființează în 1925 societatea pe acțiuni “Olănești S.A.” Se reanalizează din nou apele minerale și impactul acestora asupra sănătății umane, se realizează ample lucrări de modernizare a infrastructurii și se construiesc unități de cazare, astfel că în perioada 1937 – 1943 numărul vizitatorilor depăseste 3.000 de persoane/an. În 1948 sunt naționalizate toate cele 34 de unități de cazare din stațiune iar în septembrie 1950 localitatea Băile Olănești devine oraș, în 1951 se înființează “Intreprinderea Balneară de Stat Olănești” care administra 13 vile cu o capacitate de 665 de locuri și toate bazele de tratament iar din 1953 stațiunea are activitate balneară permanentă. În vara anului 1969 un alt potop se abate asupra stațiunii ingropând cateva izvoare și făcând și victime omenesti – 6 turiști. Izvoarele sunt reamenajate iar capacitatea de cazare extinsă. La 30 aprilie 1984 se dă in funcțiune hotelul Olănești cu 425 locuri iar în august 1987 hotelul Parâng (al sindicatelor) cu 760 locuri. La 12 octombrie 2011 apare Hotarârea Nr. 1016 a Guvernului României privind acordarea statutului de stațiune balneoclimatică pentru 6 localități din România, inclusiv Băile Olănești.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania