Targu Ocna


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Târgu Ocna Accommodation
  Târgu Ocna Restaurants & Pubs
  Târgu Ocna Attractions


 

Staţiunea balneo-climaterică permanentă Târgu Ocna (județul Bacău)
 

Staţiunea Târgu Ocna este situată la o altitudine medie de 250 – 280 de metri, în partea de nord-vest a depresiunii Cașin, în sud-vestul județului Bacău, pe malurile râului Trotuș la confluența cu afluenții Slănic și Vâlcele, la marginea depresiunii Tazlău-Cașin și la poalele munților Berzunți. Primele așezări de pe aceste meleaguri datează din epoca neolitică, când locuințele erau construite pe tălpi de lemn, cu pereții din bârne și nuiele, peste care se aplica lutuială, iar locuitorii erau cultivatori și crescători de vite, dovadă fiind numărul mare de oase de animale, râșnițe și vase de provizii. Exploatarea sării a început în perioada neolitică dar centrul de exploatare va deveni mai cunoscut în Evul Mediu.
 
La 15 martie 1410, Alexandru cel Bun întărea satul Stoenești (care ulterior se va numi Ocna), pe Vâlcica, unor frați de origine transilvăneană, iar la 3 septembrie 1448 voievodul Petru al-II-lea dăruia satul Tisești (aparţinând de Târgu Ocna) tot unor frați transilvăneni. În sec. 18, cele două localități vecine, Ocna și Trotuș, sunt în competiție pentru întâietate în zonă, iar prin 1713-1714, călătorul suedez Erasmus Heinrich Schneider de Weismantel este primul care atribuie calificativul de târg localității Ocna. În timpul Revoluţiei de la 1821, 800 de eteriști ajung la Târgu Ocna conduși de Ioan Farmache și ocupă mănăstirea Răducanu, care avea o bună poziție strategică. În timpul Revoluției de la 1848, generalul Bem adresează o proclamație către locuitorii Moldovei, chemând pe toți cei care voiau să lupte pentru libertate să se prezinte la cartierul său general de la Târgu Ocna. În timpul primului război mondial s-au dus lupte grele în timpul cărora au căzut la datorie mulți eroi ai orașului, printre care si legendarul Constantin Mușat, luptând eroic cu o singură mână (statuia lui fiind în centrul orașului Bușteni). Pentru jertfa lor începând din 1919, s-a creat o tradiție locală de comemorare a eroilor în fiecare an la Înălțare și de 9 Mai.
 
Datorită izvoarelor sale minerale situate în parcul natural al orașului, aflat la poalele muntelui Măgura, dar si datorită salinei, localitatea Târgu Ocna a fost încadrată ca statiune balneo-climaterică încă de la sfârșitul sec. 19. Între timp salina a fost amenajată ca bază de tratament, iar in localitate au fost construite mai multe edificii balneare si pentru cazare.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apele minerale ale izvoarelor bicarbonatate, sulfuroase, clorurate, și sodice
 • Microclimatul de salină
 • Bioclimatul de odihnă și relaxare
   
  Indicatii terapeutice:
   

  Profilul preopoderent al tratamentului balnear din staţiunea Târgu Ocna, efectuat la salina Târgu Ocna și parțial, în baza de tratament a hotelului Măgura, este cel al afecțiunilor respiratorii.
   

 • Afecțiuni respiratorii (astmul bronșic și alte afecțiuni ale căilor respiratorii – sinuzite, obturații ale traheei și alveolelor pulmonare)
 • Afecțiuni gastro-intestinale (gastrite cronice hipo- și hiperacide, ulcere gastrice și duodenale, la un interval de cel puțin 3 ani de la faza dureroasă, afecțiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipație cronică)

 • Afecțiuni hepatobiliare (dischinezie biliară, colicistită cronică cu sau fără calculi, stări postoperatorii în boli ale ficatului)

 • Afecțiuni metabolice și nutriționale (diabet melitus, forme ușoare și intermediare, obezitate)

 • Afecțiuni hepatobiliare (stări de după tratamentul infecțiilor urinare, acolo unde nu au existat leziuni sau dereglări renale)

 • Alte afecțiuni (stări alergice, intoxicații cu metale grele, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, afecțiuni ale aparatului locomotor).
   
  Dotări:
   

 • Inhalații cu aerosoli – în baza de tratament a hotelului Măgura
 • Sanatoriu balnear subteran, cu un microclimat de salină
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania