Tasnad


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Tăsnad Accommodation
  Tăsnad Restaurants & Pubs
  Tăsnad Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Tășnad (județul Satu Mare)
 

Staţiunea Tășnad este localizată în nord-vestul României, în partea sudică a județului Satu Mare, regiunea Crișana. Altitudinea la care se află localitatea Tăşnad este cuprinsă între 134 m (satul Valea Morii) şi 229 m (vârful colinei pe care este amplasată o parte din intravilanul oraşului). Staţiunea balneoclimaterică este situată în zona de contact dintre câmpia Pirului şi câmpia Săcăşeni cu dealurile Viişoarei (Colinele Toglaciului), la 160 m altitudine, pe valea râului Cehal. Descoperirile arheologice atestă vechimea și continuitatea prezenţei omului la Tășnad, din neolitic până în zilele noastre. Prima atestare documentară datează din anul 1021, de la “Nicolaus Mester Tasnadi plebanus”, iar al doilea document, emis la data de 6 mai 1246, descrie localitatea Tășnad ca fiind moșie episcopală din comitatului Szolnoc.
 
Spre deosebire de localitatea Tășnad, care are o vechime milenară, staţiunea turistică Tăşnad este nouă, abia în anul 2000 primind atestarea de staţiune turistică de interes local. Premisele acestui act datează însă din anul 1978 când, în urma unor prospecţiuni geologice intense efectuate în regiune, pentru descoperirea hidrocarburilor, sonda nr. 4.715 a interceptat, la adâncimea de 1.354 m, un acvifer termal extins, cu ape mineralizate, având temperaturi de peste 72°C şi mineralizare de aproape 9 mg/l. În acelaşi an este conturată o „Zonă de Agrement” centrată în jurul unui Ştrand termal, localitatea înscriindu-se în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de cură şi agrement balnear din partea vestică a ţării, alături de mult mai cunoscutele staţiuni Băile Felix, Băile 1 Mai, Tinca, Moneasa, Călacea, Lipova sau Buziaş.
 
Până în 1990, baza turistică a funcţionat din mai până în octombrie, preponderent în week-end, valorificând într-o singură modalitate (înotul) apele termale ce alimentau ştrandul. Ulterior, spaţiul de agrement a fost lărgit prin construirea altor două bazine, din care unul pentru copii, cu temperatura apei în jur de 40 °C. După anul 2005, investiţiile şi iniţiativele de construire a unor locaţii se amplifică apărând hotelurile, motelurile, şi un număr mare de pensiuni şi case private. În jurul ştrandului a fost edificat un camping cu numeroase căsuţe, utilizate de primăvara până toamna de turişti.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apa minerală termală a izvoarelor predominant clorurată-bicarbonatată-sulfatată (din punct de vedere al dominanței anionilor) și sodică-calcică-magneziană în prezența amoniului și potasiului, cu o temperatură de suprafață de 72 °C și o mineralizare totală de 9,84 g/l

 • Bioclimatul de cruţare sedativ
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală si lombară, artroză, poliartroză)

 • Afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrite scapulohumerale)

 • Afecțiuni neurologice periferice cronice (pareze si sechele după polineuropatii)

 • Afecțiuni ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii)
 • Afecțiuni post traumatice (redori articulare post traumatice, stări după operații pe muschi, articulații si oase, stări după entorse, luxații si fracturi)

 • Boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism)

 • Pentru băi tonifiante, de întreținere a condiției fizice sau, pur și simplu, agremental, prin îmbinarea curelor de apă, aer și soare.
   
  Contraindicații:
   

 • Afectiuni cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, cardiopatii congenitale, valvulopatii, insuficientă cardiacă)

 • Afectiuni inflamatorii articulare în fază acută (reumatism poliarticular acut)
 • Afectiuni acute pulmonare (viroze, traheobronșite, pneumonii, TBC pulmonar)
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania