Baile Tusnad


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Tuşnad Accommodation
  Tuşnad Restaurants & Pubs
  Tuşnad Attractions


 
Statiunea balneo-climaterică permanentă Băile Tușnad (județul Harghita)
 

Stațiunea Băile Tușnad este situată la o altitudine medie de 650 de metri, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomatul, în defileul Oltului pe malul stâng, în partea sudică a depresiunii Ciucului, între munții Harghita și Bodoc. Ciomatul este cea mai tânără formațiune vulcanică din Carpați, iar fenomenele post vulcanice sunt foarte active. În craterul Ciomatului se află singurul lac vulcanic intact din Europa, lacul Sfânta Ana, iar în craterul secundar o altă raritate a naturii, Tinovul Mohoș.
 
Băile Tușnad aflat la 32 km sud de Miercurea Ciuc si 37 km nord de Sfântu Gheorghe, are 1.641 locuitori, fiind orașul cu cea mai mică populație din România. Existența apelor minerale din Băile Tușnad cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din zonă a fost menționată încă din sec. 18. Data probabilă pentru fondarea stațiunii este anul 1842, când vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenția asupra efectului terapeutic al apelor minerale de aici. La scurt timp, în anul 1845, la Băile Tușnad, oameni cu inițiativă din Tușnad, Vrabia, Cozmeni și Lăzărești pun bazele unei societăți pe acțiuni condusă de către 6 persoane de încredere în vederea exploatării stațiunii. Tot în 1845, este construită Casa Episcopului (donația episcopului de Alba Iulia, Kovács Miklós, originar din Tușnad, pentru a asigura facilități pentru săraci), apoi în 1846 se termină Casa Recepției și cele 40 vile construite din inițiativa societății pe acțiuni. În timpul luptelor din revoluția pașoptistă în 1849 colonelul Gál Sándor oprește trupele ruso-austriece cu o baterie de trei tunuri amplasată pe stânca “Alvégi szikla”. Stațiunea este parțial distrusă în luptele grele iar reconstrucția începe abia în 1852, când în același loc se construiesc vile de tip elvețian, zona fiind cunoscută și până azi ca “Mica Elveție”.
 
În 1866 chimistul Dietrich Gustaw din Zürich analizează apele celor 8 izvoare principale, începe îmbutelierea apei izvorului principal, se construiește ștrandul mezotermal pe apa izvorului de 23 °C, iar în 1868 se construiește primul pavilion balnear. În 1872 se construiește pavilionul Ludmilla (la 727 m altitudine), iar în 1883 se construiește Turnul Apor (punct de belvedere la 761 m altitudine). Prima bază de tratament (care a funcționat până în 1975) este realizată după proiectele lui Bela Kuklai în 1890, sub denumirea “Ștefania” (ulterior “Sfânta Ana”), instituție balneară de nivel mondial, dotată cu patru piscine acoperite, patru băi reci, și 14 vane de porțelan, cu personal specializat în medicină balneară. Între anii 1882-1893 a fost amenajat lacul artificial Ciucaş, completat în 1920 cu ștrandul liber “Baia Săracilor”. Mai multe vile sunt renovate și din 1891 comerciantul brașovean Tache Stănescu începe lucrări de interes comunitar, se amenajează parcuri, se captează izvoare, sunt construite alei, iar izvoarele cele mai importante sunt acoperite și amenajate în vederea servirii optime a turiștilor. La începutul secolului 20, 700 de locuri de cazare în 33 vile așteptau turiștii din întreaga Europă, iar numărul lor depășea frecvent 2000 de turiști plătitori anual. În 1912 pe malul lacului Ciucaș se construiește un complex turistic cu restaurant, teatru, sală de festivități și cazinou.
 
Cunoscută ca “Perla Ardealului” la sfârșitul primului război mondial, Băile Tușnad era deja cunoscută pe plan național ca stațiune balneo – climaterică de prim rang. Lacul Ciucaș este reamenajat în 1928, se construiește un nou ștrand şi din 1931 pornesc din Brașov spre Tușnad trenuri speciale numite “trenuri balneare”. Din 1935 stațiunea Băile Tușnad devine localitate de sine stătătoare separându-se administrativ de comuna Tușnad. Între 1948-1950 vilele şi restaurantele din Băile Tușnad sunt naționalizate. În anul 1968, Băile Tușnad a fost declarat oraș turistic. Se formează prima Întreprindere Balneară, transformată în 1973 în Întreprindere Balneară Județeană. În 1970 este înființat campingul, se construiesc restaurante, hoteluri noi între anii 1970 – 1980 (în 1972 hotelul Ciucaş și hotelul Ana, în 1977 hotelul balnear Tușnad şi centrul de tratamente balneare, iar în 1978 hotelul Oltul cu piscină acoperită). De asemenea lacul artificial Ciucaş aflat în mijlocul stațiunii a fost creat în scop turistic.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale cu continut carbogazos, bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, carbo – gazoase, hipotone, cu o mineralizare totală de 0,68 – 17,86 g/l, folosite în cura internă (izvoarele nr. 1 – Stănescu, nr. 1 bis, nr. 3 – Mikes, nr. 4 – Apor, nr. 5 – Rudy) și în cura externă (izvoarele nr. 1 si nr. 2 ale băilor calde Ana)

 • ape termale (forajul de lângă lacul Ciucaş) utilizate în bazin descoperit
 • mofete folosite sub formă de băi uscate de CO2
 • bio climat de cruțare, cu nuanțe stimulante, aer puternic ionizat și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic la minim trei luni de la externarea din spital, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, stări după flebite superficiale la minimum trei-patru săptămâni după faza acută, stări după flebite profunde la minimum șase luni după faza acută, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice)

 • afecțiuni ale sistemului nervos (nevroză astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizică și intelectuală)

 • afecțiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cronice, enterocolite, dischinezii biliare)

 • afecțiuni endocrine (hipertiroidie ușoară, insuficientă suprarenală, boala Basedow)

 • afecțiuni asociate (renale și ale căilor urinare, boli ginecologice, boli profesionale)
   
  Dotări:
   

 • Instalații pentru mofete
 • Instalații pentru băi minerale carbogazoase
 • Buvete pentru cură internă cu apă minerală
 • Bazine cu apă minerală termală în aer liber
 • Instalații complexe pentru electroterapie și hidroterapie
 • Instalații pentru aerosoli și inhalații
 • Săli de gimnastică medicală și masaj medical
   
  Proceduri:
   

 • Împachetări cu parafină
 • Băi de plante
 • Băi galvanice
 • Masaj
 • Cură internă cu ape minerale
 • Magnetoterapie
 • Cultură fizică medicală
 • Reflexoterapie
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania