Vatra Dornei


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Vatra Dornei Accommodation
  Vatra Dornei Restaurants & Pubs
  Vatra Dornei Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Vatra Dornei (județul Suceava)
 

Staţiunea Vatra Dornei este situată la o altitudine medie de 800 de metri, în nordul ţării în partea de nord a Carpaților Orientali, în superba Depresiune a Dornelor înconjurată de Munții Rarău și Giumalău la nord-est (cu Vârful Bărnărel – 1.321 metri), Munții Călimani la sud (cu Vârful Dealu Negru – 1.302 metri) și Munții Suhard la nord (cu Vârful Runc – 1.149 metri). Aflată la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna, Vatra Dornei este atestată încă de la întemeierea Moldovei, conform unei legende care spune că Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, s-a îndrăgostit de o localnică pe nume Dorina, care era păstorița, și pe care a ucis-o din greșeală, iar în amintirea ei, a decis ca apa unde s-a petrecut drama să poarte numele Dorinei.
 
Vatra Dornei era o aşezare comercială şi de meşteşuguri încă din sec. 16 iar prima atestare documentară datează din 1592. La 14 mai 1600 Mihai Viteazul trimite în urmărirea domnului Moldovei Ieremia Movilă, armata condusă de generalul său, Baba Novac, care trece prin Dorna Cândreni, peste Mestecăniș, spre Câmpulung și apoi spre Suceava. Descoperirea numeroaselor izvoare de ape minerale răspândite pe mai multe zeci de kilometri pătrați și cunoscute de ciobanii locului încă din anul 1750, botezate de aceștia „izvoare cu burcut” (minerale), duce la dezvoltarea puternică a localității, dar puțin mai târziu, în 1775, Dorna intră sub stăpânire austriacă, împreună cu restul Bucovinei, iar locuitorii din Dorna devin iobagi ai domeniului împărătesc Câmpulung, ceea ce generează conflicte care durează aproape un secol. Locuitorilor pierd drepturile la cârciumărit, pescuit, morărit, li se pun taxe pe fânețe și păduri, sunt obligați să presteze munci neplătite la diferite lucrări edilitare ale imperiului habsburgic, și trebuie sa dea autorităților biruri în natură (găini, lână și lemne). Pe teritoriul târgului Dornei se desfășoară multe conflicte sângeroase care aduc însemnate pierderi de vieți omenești.
 
Prin 1790, chimistul Hacquette de Nürnberg realizează o analiză relativ completă a izvoarelor din Dorna și din localitățile limitrofe Candreni și Șar, dar recunoașterea oficială a importanței izvoarelor minerale și o analiză completă a lor, este realizată în 1805 de doctorul Ignatziu Plusch care studiază apele minerale din Poiana Negrii iar în 1810, înaintează autorităților de la Viena primele semnale despre starea dezastruoasă a băilor din Vatra Dornei și a izvorului din Poiana Negrii, cu o propunere de amenajare a lor. Băile se făceau cu apă scoasă de bolnavi din fântâna Izvorului Ioan, la 200 de pași de drumul împărătesc, iar prepararea băilor se făcea la domiciliul bolnavilor, motiv pentru care proiectul propus de doctorul Plusch este aprobat prin decretul administrației din 17 ianuarie 1811, iar inginerul Buholzer începe să construiască o clădire cu șase căzi de baie la care apa minerală era adusă printr-o conductă și apoi curgea prin jgheaburi.
 
În 1870 Fondul Bisericesc Român cumpără Băile Vatra Dornei și dreptul de proprietate asupra apelor minerale, iar pentru bolnavi se ridică un imobil cu 20 de cabine, pe locul unde se va construi Hotelul nr. 1 și Cazinoul Vatra Dornei. Între 1880-1895 cele 15 izvoare de ape minerale erau captate rudimentar, fiind ca niște găuri pătrate împrejmuite cu bârne și acoperite cu coajă de brad, pline cu apă cu rugină murdară, în care cântau broaștele. De aici curgea apa prin jgheaburi, în butoaie deschise așezate pe bârne, de unde curgea mai departe prin țevi de metal spre locul unde era încalzită și de acolo la căzi. În 1899, sunt inaugurate principalele obiective din Vatra Dornei: Izvorul Ioan (ulterior Izvorul Unirea), Izvorul Ferdinand și Izvorul Sentinela, toate în vecinătatea cazinoului, sau stabilimentul balnear construit în anul 1895, în care se executau proceduri cu ape carbogazoase și nămol de Dorna.
 
Vatra Dornei devine oraș al Imperiului Austro-Ungar la 17 decembrie 1907, iar după distrugerile suferite în primul război mondial și după unirea Bucovinei cu Regatul României se pune problema refacerii și administrării băilor. Urmează o perioadă plină de incertitudini, apoi alte distrugeri cauzate de cel de-al doilea război mondial, însă orânduirea instalată după 1945 preia băile prin actul naționalizării de la 11 iunie 1948 și începe o vastă campanie de refacere și modernizare a tuturor obiectivelor care constituiau averea stațiunii. După 1950, Vatra Dornei intră în exploatare la întreaga capacitate și se dezvoltă pe toate planurile (medical, de agrement, de odihnă) devenind municipiu în anul 2000.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apele minerale ale izvoarelor carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene și hipotonice

 • Nămol de turbă transportat de la Poiana Stampei și folosit la tratament atât sub formă de băi de nămol dar și la împachetări

 • Bioclimatul montan cu carcater tonic stimulant
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • Afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic în stadiu de post convalescență, cardiopatie ischemică, insuficiență mitrală și aortică compensată, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice)

 • Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, spondiloză dorsală și spondiloză lombară, artroze, poliartroze)

 • Afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală)

 • Afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, oase și articulații, stări dupã entorse, luxații și fracturi)

 • Afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare și sechele minore polionevrotice, sechele târzii după semipareză si parapareză la doi ani de la debut)

 • Afecțiuni endocrinologice (tulburări prepubertale la copii hiper reactivi, hipertiroidie benignă și boala lui Basedow în fază incipientă)

 • Afecţiuni ginecologice (sindrom ovarian menopauzal)
 • Afecţiuni respiratorii (nevroză respiratorie)
 • Tulburãri nervoase și de metabolism
 • Tulburãri digestive
 • Afecţiuni ale sângelui
 • Refacere după surmenaj fizic și intelectual
   
  Instalatii de tratament balnear:
   

 • Instalatii pentru băi calde cu apã mineralã carbogazoasã
 • Instalatii pentru băi calde de nămol și împachetări cu nămol și parafină
 • Buvete pentru cură internă de apă minerală
 • Instalatii pentru băi cu plante medicinale
 • Instalatii pentru mofete artificiale
 • Instalatii pentru electroterapie și hidroterapie
 • Instalatii pentru aerosoli
 • Sãli pentru kinetoterapie
 • Masaj medical
 • Curã de teren

 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania