Alba Iulia


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
    Alba Iulia Accommodation
    Alba Iulia Restaurants & Pubs
    Alba Iulia Attractions

 

Soldaţii romani – ghizi la Principia
 
Castrul roman “Principia”, descoperit în urmă cu câtiva ani în urma săpăturilor din cetate este adăpostit de o construcţie impresionantă în formă de carte deschisă cu pereţii de sticla şi structură metalică. Spaţiul este climatizat pentru conservarea obiectelor expuse. Noul muzeu Principia a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, între Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe locul unde în ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum. Directorul adjunct al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că Muzeul Principia cuprinde o porţiune din fosta clădire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum şi alte vestigii din castru, descoperite în timp de arheologi, scrie Mediafax.
 
Inel a explicat că Principia era cea mai impunătoare clădire din castrul roman, având aproximativ 60 de metri lătime şi 80 de metri lungime. Potrivit acestuia, în noul muzeu vizitatorii vor putea vedea, printre altele, camera de tezaur în care erau depozitate finanţele legiunii şi leafa soldaţilor, zona în care erau birourile ofiţerilor, dar şi o instalaţie de încălzire romană, denumită hipocaust. De asemenea, în interiorul muzeului vor putea fi văzute stindardele şi însemnele legiunii romane, dar şi statuile împăraţilor Hadrian şi Traian, cel de-al doilea cunoscut ca şi cuceritor al Daciei.
 

 

Muzeul Principia are şi o curte în care sunt expuse alte vestigii romane descoperite în timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum. Programul muzeului este de luni până duminica, între orele 09.00 si 21.00, taxa de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copiii de peste 6 ani şi adolescenţi, iar vizitatorii sunt conduşi de ghizi costumaţi în uniforme militare romane.
 
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul sec. 18, între anii 1714-1738, fiind considerată una dintre cele mai importante şi mai bine conservate fortificaţii bastionare de tip Vauban din Europa. Cetatea este ridicată pe locul în care a existat o fortificaţie medievală, care la rândul său fusese construită peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina. Orasul Alba Iulia purta în perioada romană numele Apulum şi era un important centru atat militar, cât şi comercial.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania