Sinaia


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
    Sinaia Accommodation
    Sinaia Restaurants & Pubs
    Sinaia Attractions


 
Stațiunea turistică și balneo-climaterică permanentă Sinaia (județul Prahova)
 

Stațiunea Sinaia denumită și “Perla Carpaților”, este situată la poalele Munților Bucegi, pe valea râului Prahova, la o altitudine cuprinsă între 767 m și 1.055 m. Zona împădurită unde se află azi orașul Sinaia era nelocuită în sec. 17 din cauza strâmtorilor de la capete, se numea “Plaiul Prahovei” și se întindea pe valea Prahovei de la râul Izvor până la Predeal pe aproximativ 25 de kilometri. Prima așezare din Plai, marcată printr-o cruce monument, a fost Schitul Sfântul Nicolae de pe Molomoţ (la nord de cartierul Furnica), atestat documentar în 1581 când Mihnea Vodă face unele danii “Sfintei mănăstiri, unde locul se numește Molomoț”. Primul drum pe valea râului Prahova a fost făcut de argații Mănăstirii, care au lărgit poteca existentă și au amenajat un drum rudimentar, pe care puteau merge carele cu boi de la Posada prin strâmtoarea Orățiilor, până în curtea mănăstirii. Ulterior alţi locuitori care s-au stabilit în pădurea de la poalele Bucegilor, au fost călugării mănăstirii Sinaia (ctitorită în 1695 de Spătarul Mihail Cantacuzino) și câțiva scutelnici care păzeau mănăstirea și îi cultivau moșiile.
 
Prin anul 1736 este finalizat de austrieci în întregime de la Brașov până la Comarnic, drumul de-a lungul râului Prahova, pentru a putea trece cu armatele să îi atace pe turci în Valahia, pentru a le opri înaintarea spre Transilvania. “Drumul Prahovei”, fiind cea mai scurtă cale între București și Brașov, chiar dacă era greu și periculos, era străbătut zilnic de carele cu mărfuri ale negustorilor. Apar primele hanuri ca Slonul de Piatră la Bușteni și Gura Râșnoavei la Predeal (prima jumătate a sec. 18). Prin anul 1783 apare Cătunul Izvor după ce domnitorul Mihai Suţu aduce la mănăstirea Sinaia încă 42 de scutelnici, pe care îi așează cu familiile lor pe valea râului Izvorul Dorului. Prin anul 1852 ia fiinţă comuna Podu Neagului prin unirea cătunului de la Schitul Lespezi (Comarnic) cu cătunele Posada, Izvor, Bușteni, Între Prahove (Azuga) și Predeal, administrată din Bușteni, de un Pârcălab cu 3 deputați, care adunau birurile. Prin 1890, apar cârciumile sau hanurile mănăstirești de la Sinaia ca Hanul de la Gura Pădurii, Hanul din Valea Iancului și ulterior Hanul la Setu (Izvorul Rece).
 
În 1864 familiile boierilor Cantacuzino și Ghica au întemeiat la București, Eforia Spitalelor Civile, cu scopul de a înființa spitale cu asistență medicală gratuită, cedând Eforiei ca fond social, o parte din moșiile lor printre care și moșia Furnica cu mănăstirea Sinaia, fiind împreună cu primul “efor” – prințul Dimitrie Ghica, primii fondatori ai viitorului oraș Sinaia. Ei au fost urmați la scurt timp de Principele Carol I viitorul rege, care ajunge la 5 august 1866 la Mănăstirea Sinaia pentru o partidă de vânătoare, și fermecat de frumusețea locurilor, decide să construiască un castel. Conform unui proces verbal datat la 1 decembrie 1874, reședința comunei Podul Neagului a fost mutată la “Sinaia” care ia numele mănăstirii Sinaia, denumită astfel de spătarul Mihail Cantacuzino după călătoria lui în peninsula Sinai pentru asemănarea Munților Bucegi cu Munții Sinai. Tot la 1 decembrie 1874 primăria din Bușteni se va muta la Sinaia, teritoriul localității fiind de la Izvor la Predeal. Sinaia va lua o mare dezvoltare față de celelalte “componente”, astfel că la 9 mai 1880 Sinaia devine comună urbană și intravilanul comunei Sinaia este desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care mută reședința înapoi la Comarnic, iar în 1884 are loc scindarea comunei Sinaia în comuna urbană Sinaia pe actualul teritoriu și comuna rurală Predeal cuprinzând Poiana Tapului, Bușteni, Azuga și Predeal.
 
Dezvoltarea stațiunii turistice Sinaia începe din a doua jumătate a sec. 19 cu construirea șoselei Sinaia – Brașov (1847), și continuă cu construirea căii ferate București – Sinaia (1879), și a castelului Peleș, care transformă Sinaia în reședință de vară a Casei Regale și centru al vieții politice dar și în zonă rezidențială privilegiată. Sinaia era deja în anul 1901 o stațiune de lux pentru vacanțe, punând la dispoziția turiștilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii și 60 case țărănești, două cazinouri, băi de hidroterapie, o gradină zoologică, trăsuri pentru plimbări, 3 centre cu cai de călărie, manej și școală de călărie, restaurante, berării, cofetării și magazine (majoritatea sezoniere) și un parc de promenadă.
 

Centrul de Informare și Promovare Turistică Sinaia – b-dul. Carol I, nr. 47, Sinaia, județul Prahova, Telefon: 0244 315 656, 0728 918 918, e-mail: office@info-sinaia.ro.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania