Balvanyos


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Balvanyos Accommodation
  Balvanyos Restaurants & Pubs
  Balvanyos Attractions


 
Stațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos (comuna Turia, județul Covasna)
 

Băile Balvanyos este o stațiune balneoclimaterică permanentă de interes local caracterizată de prezența a numeroase izvoare de apă minerală, de emanații mofetice de bioxid de carbon – cu caracter post vulcanic, și de frumusețea peisajului. Denumirea este asociată unui substantiv adjectival, maghiară bálvány = bulumac (în interpretare liberă = loc plin de stâlpi, sau poate de trunchiuri). Prima atestare documentară datează din 1756, fiind descris un loc în pădure (în maghiară hosszu tölgy sau „stejarii lungi”), aflat la hotarul satului Turia maghiară (Torjai). în 1767, se menționează utilizarea pentru cură a gazelor sulfuroase iar în 1895 se construiesc primele amenajări aferente curei balneare și facilități turistice.
 
Stațiunea Băile Balvanyos este situată la o altitudine medie de 850 metri în Curbura Carpaților la numai 10 km de lacul “Sfânta Ana” (944 metri altitudine), unicul lac vulcanic din Europa. Solul și subsolul zonei sunt foarte bogate cu ape minerale. Pe lângă izvoarele tămăduitoare sunt prezente și mofetele, iar aici se află cea mai mare grotă sulfuroasă din Europa, grotă care emană 3.800 metri cubi de gaz sulfuric.
 
Comuna Turia este formată din satele Alungeni și Turia (reședința), iar pe teritoriul comunei Turia se află și stațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos. Comuna Turia este situată pe valea pârâului Turia, la o altitudine de 595 metri la poalele munților Bodoc, Ciomatul și Turia. Lângă cimitirul romano – catolic au fost descoperite urme de locuire din cadrul civilizației Coțofeni (două vase și patru bucăți de oase metacarpe de animal), fragmente ceramice din culturile Schneckenberg și Wietenberg și două locuințe ale populației dacice din sec. 4 – 3 î. Ch. Pe teritoriul satului Turia au fost descoperite, la est, pe o terasă înaltă, în locul numit “Rétiláb”, o așezare din sec. 4 d. Ch., în valea pârâului Katarna un bordei cu vatră – pietrar din sec. 7 – 8, pe malul stâng al pârâului Turia, la nord, o așezare aparținând culturii Ariușd – Cucuteni, iar pe locul numit “Telek”, o așezare cu două nivele de locuire, o locuință dreptunghiulară și o locuință de suprafață cu găuri de par, lângă ultima aflându-se un bordei de cultură pre – Cucuteni, pe care este suprapusă o locuință a culturii Noua. Tot pe Telek a fost descoperită o așezare din prima epocă a fierului, pe care este suprapusă una din sec. 9 – 12. Pe malul stâng al pârâului Bálványos, pe un deal, se află ruinele cetății Bálványos. Prima atestare documentară a satului Turia datează din anul 1307.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale – sunt 57 de izvoare cu conținut carbogazos (cunoscute drept „borviz”), utilizate fie în bazine (în cură externă – Timsós, Baia cu Ciocolată – numită astfel datorită culorii roșu-maroniu a apei, Hammás, Ștrandul – cel mai mare bazin, cu apa de culoare galbenă, Valláto), fie în cură internă (ivoarele Jordán, Zsófia, Mogyóros, Szemviz), bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, bromurate, oligo – radioactive,

 • mofete – în număr de 3, grota Puturoasă, mofetele amenajate din centrul stațiunii și cea de la Băile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblendă și biotit este sub raportul radioactivității, pe primul loc – în România.
 • aero – helio – terapie, posibilă lângă unele din bazinele pentru cură externă, aflate în aer liber
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecțiuni cardiovasculare – hipertensiune arterială, boli vasculare periferice (Sindrom Raynoud, Acrocianoză, Livedo reticularis), insuficiență mitrală sau aortică, insuficiență venoasă cronică asociată cu boală ocluzivă aterosclerotică a membrelor inferioare

 • boli asociate: – afecțiuni ale aparatului locomotor reumatismale, degenerative, abarticulare, boli profesionale, neurastenia,

 • afecțiuni digestive: – maladia ulceroasă/ gastritele (izvoarele Imola, Ibolya, Mogyóros) și unele afecțiuni hepato-biliare (izvoarele Imola, Jordan), stimulatoare ale funcției renale (izvorul Vasas), anemii (izvoarele Vasas, Mogyóros ), conjunctivite (izvoarul Apele de Ochi)
   
  Baza de tratament:
   

 • Singura bază de tratament – aflată deocamdată (2013) în conservare, aparține fostului Sanatoriu Turia – actualul hotel Best Western. Există intenții de reactivare a acesteia. Amenajările balneare sunt (la nivelul anului 2013) fie în paragină, fie doar prezentabile turistic – fără facilități reale de tratament. Nu există medic de specialitate, nu există o supraveghere metodologică a actului terapeutic și nici una de laborator a factorilor naturali de cură.
   
  Contraindicații:
   

 • Generale pentru cura balneoclimatică la adulți
 • Speciale pentru cura balneoclimatică pentru patologii specifice
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania