Borsec


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Borsec Accommodation
  Borsec Restaurants & Pubs
  Borsec Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Borsec (județul Harghita)
 

Staţiunea Borsec este situată la o altitudine medie de 900 de metri în depresiunea Borsec, la interferența munților Giurgeului, Bistriței și Călimani. Depresiunea Borsec are formă ovală cu vârful orientat spre nord-est, fiind separată de pintenul dealului Scaunul Rotund în două, la fel ca și localitatea Borsec compusă din Borsecul de Sus și Borsecul de Jos. În stațiune sunt amplasate alei și trasee turistice pentru vizitarea monumentelor naturii din rezervația de la Scaunul Rotund și a zonei Făget, ce dispun de amenajările necesare pentru efectuarea curei de teren în condiții adecvate, inclusiv marcaje turistice.
 
Locuită încă din a doua jumătate a sec. 17, staţiunea Borsec își datorează renumele apelor minerale cu bogate calități terapeutice, ce au primit medalia Târgului Internațional de la Viena (1873), apa de Borsec fiind numită de împăratul Frantz József “Regina Apelor Minerale”, medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și respectiv, Trieste și Diploma de Onoare a Expoziției de la Paris (1878). În 1773, profesorul Krant Heinrich, din însărcinarea margrafului Austriei a analizat efectele terapeutice ale apei minerale, subliniind calitățile deosebite ale izvoarelor iar în 1774, L. Wagner publică un studiu privind apele minerale din Borsec, în revista „Academische Dissertat”. În 1825, primul doctor al băii, dr. Schneit Dániel publică lucrarea „Izvoarele minerale ale Borsecului”. În 1863 J. Mayer, iar în 1873 dr. Neustadter au analizat din nou efectele apelor minerale și au început construirea băii curative, iar în 1893 în jurnalul „Siebenburgische Quartalschrieft” sunt enumerate bolile care pot fi vindecate cu apele minerale de la Borsec. Prima întreprindere balneară ia ființă în 1918, iar în 1953 Borsec a primit rang de oraș stațiune balneo – climaterică, fiind o perioadă stațiunea cea mai importantă din Transilvania.
 
Înaintea apariției buteliei din sticlă, apa minerală a fost transportată în butoaie de lemn, în căruțe, la distanțe mari, până la curțile aristocrate din Viena și Budapesta. Îmbutelierea apei minerale, ca activitate industrială, a apărut prin 1804-1806, când Zimmethausen Antal a construit fabrica de sticlă necesară îmbutelierii, în Borsecul de Jos. Zimmethausen a încheiat contracte de comercializare cu firme rusești, italiene, grecești, turcești și moldovenești, și a transportat apele la început în vase de lut, iar din 1806 îmbuteliate în sticle, după începerea fabricarii manuale a sticlei. Îmbutelirea se desfășura de primăvara până toamna, ziua și noaptea, conform înregistrărilor rămase “au îmbuteliat 5000 sticle pe zi, le-au pus între rogojini și au plecat în Europa cu căruțe trase de cai”. În călătoriile sale, Vasile Alecsandri a ajuns și la Borsec în 1844, și povestește cu entuziasm despre calitatea, îmbutelierea și transportarea apelor minerale de aici. În 1855, o nouă linie de îmbuteliere încălzită asigura îmbutelierea și iarna, producția crescând la 20.000 de sticle/ zi, iar căruțele sunt schimbate cu autovehicule. Apa minerală ajunge peste tot în lume din Egipt și toată Europa până departe în America. După naționalizare îmbutelierea a crescut și mai mult, a fost construit viaductul, calea ferată cu linie îngustă a fost prelungită până la stația din Toplița, și de aici vagoanele CFR-ului au transportat mai departe apă minerală. În 2004 la Festivalul apelor din Berkeley Springs din SUA, calitatea apei minerale din Borsec a fost premiată cu medalie de aur.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale cu continut carbogazos, bicarbonate, calcice, magneziene, cu o mineralizare totală de 2,3 – 7,1 g/l

 • nămol de turbă
 • bioclimat montan, stimulant
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afectiuni cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice)

 • afectiuni ale aparatului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipatie cronică, dispepsii, enterite ușoare, enterocolite, colite de fermentație)

 • afectiuni hepato-biliare (stări posthepatitice, sechele după intervenții pe căile biliare)

 • afectiuni de nutriție (diabet zaharat tip II compensat și echilibrat, gută și diateză urică)

 • afectiuni ale sistemului nervos (nevroză)

 • afectiuni endocrine (hipertiroidii ușoare)

 • afectiuni ale rinichilor și ale căilor urinare (nefrite cronice fără insuficiență renală, pielite, pielonefrite, cistite cronice, litiazele urinare acide, sechele după operații asupra căilor urinare)
   
  Dotări:
   

 • Instalaţii pentru băi minerale carbogazoase
 • Buvete pentru cură internă cu apă minerală
 • Instalatii complexe pentru electroterapie si kinetoterapie
   
  Proceduri:
   

 • Băi galvanice
 • Cură internă cu ape minerale
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania