Palatul Cercului Militar National (The National Military Circle Palace)

Free Tours
Palate
București
    Free Tours București
    Palate București
    București


 
București: Palatul Cercului Militar Național (The National Military Circle Palace)
 
Adresă (Address): B-dul. Regina Elisabeta, nr. 20, București
Stil arhitectonic (Architecture): Arhitectură neoclasică franceză / French Neoclassical Architecture
Telefon / Phone: 021 313 8680
Arhitect (Architect): Dimitrie Maimarolu, Victor Ștefănescu, Ernest Doneaud
Construit între (Built): 1911 – 1923 (inagurat la / inaugurated on: 04.02.1923)
Web-site: www.cmn.ro
 

Palatul Cercului Militar Național / National Military Circle Palace
 

Palatul Cercul Militar Național găzduiește instituția centrală de cultură a Armatei române, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum și de imagine, reprezentare și protocol, și a fost construit la intersecția dintre Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta pe locul unde s-a aflat Mănăstirea Sărindar, zidită în anul 1652 la porunca voievodului Matei Basarab. Palatul este constituit din 10 săli, fiecare sală având un stil arhitectural deosebit.
 
Sălile palatului:
 
Scara de Onoare – impresionantă scară din marmură, în pantă dublă, duce către etajul al doilea și către sălile de recepție, fiind nu doar un simplu element de legătură, ci parte a unui ceremonial, deoarece, pe durata parcurgerii sale, vizitatorul poate admira ambianța interioarelor cu care vine treptat în contact.
 
1. Sala de Marmură – construită în stil clasic și destinată celor mai importante evenimente, este una dintre cele mai reușite realizări ale arhitecturii românești. Ferestrele înalte de pe latura dinspre Bulevardul Regina Elisabeta își găsesc echilibrul în șirul de coloane înalte de pe partea din față, iar motivele decorative sunt de inspirație antică, cu stilizări și prelucrări în stilul epocii, săbii, stilete, scuturi, lănci, coifuri, săgeți, Victorii înaripate, zeități ale războiului care fac aluzie la mediul militar.
 
2. Sala Maură – se află în prelungirea Sălii de Marmură. Are pereții îmbrăcați în lambriuri din lemn de calitate, cu motive ornamentale discrete, iar plafonul este conceput din casete, decorate cu motive florale stilizate și acoperite cu foiță de aur.
 
3. Sala Bizantină – concepută în stil bizantin, la care se adaugă elemente specifice artei tradiționale românești, este dominată de un șir de arcade care susțin un plafon casetat, arcade ce se sprijină pe un șir de coloane înnobilate cu frize din stucatură aurită. În interiorul arcadelor romane, la ultima renovare au fost adăugate fresce murale reprezentând imaginile unor conducători ai României independente și momente importante din istoria poporului român.
 
4. Sala Gotică – care are o pardoseală în desen gotic bavarez, reprezintă o ambianță arhitecturală gotică, caracterizată prin arcuri frânte în ogive și candelabrele simple.
 
5. Sala Norvegiană – dă impresia unor vechi interioare nordice, fiind inspirată din atmosfera și mitologia scandinavă, cu candelabre și lampioane ce redau în miniatură forma unor corăbii ale vikingilor, plafon din lemn cu grinzi terminate în console, reprezentând chipuri de animale fantastice.
 
6. Sala Restaurant
 
7. Sala Spectacole
 
8. Sala Cinema
 
9. Sala Oglinzilor
 
10. Sala Eroilor
 
Galeria Artelor
 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania