Atractiile Naturale ale Dobrogei

Dobrogea este bogată în atracții naturale și este una din cele mai frumoase regiuni din România. Bogăția acestei zone geografice, cu plaje cu nisip fin, câmpii și platouri acoperite cu vii cu vița nobilă, cu lacuri, lagune și estuare dar de asemenea și cu ceea ce a mai rămas din cei mai vechi munți din Europa – Muntii Hercinici, și nu în cele din urmă cu superba Deltă a Dunării, face ca Dobrogea să fie o destinație ce trebuie neapărat vizitată.

Poate că cel mai celebru loc din Dobrogea este Delta Dunării, a doua deltă ca mărime in Europa după delta fluviului Volga. Delta Dunarii este cea mai bine conservată deltă de pe continentul European. Cea mai mare parte a Deltei Dunării se află în România (județul Tulcea), în timp ce o porțiune din partea de nord, pe malul stâng al brațului Chilia, este situată în Ucraina (regiunea Odessa). Suprafața aproximativă a Deltei Dunării este de 4152 km², din care 3446 km² sunt în România. Dacă s-ar include și laguna lacurilor Razim – Sinoe (1015 km² din care 865 km² suprafață de apă), care este localizată în sudul Deltei Dunării, dar este legată de ea din punct de vedere geologic și ecologic (spațiul lor cumulat este parte din World Heritage Site – UNESCO), suprafața totală a Deltei Dunării ar atinge 5165 km².

Mărginită de Dunăre la vest și la nord și de Marea Neagră la est, Dobrogea este singura regiune din România scăldată de valurile Mării Negre. Litoralul Mării Negre se întinde pe 244 km sau 153 mile si este principala zonă turistică a României. Are nisip fin și moale și plaje line și lipsite de pericole. Apa Mării Negre are o salinitate redusă în comparație cu alte mări interioare (numai 17%) și aici este o absența virtuală a mareelor și a curenților. În majoritatea timpului marea este calmă. Latitudinea medie și altitudinea scăzută este favorabilă unui climat uscat și a unui sezon destul de lung, care durează din mai până în septembrie, în timp ce expunerea estică a țărmului asigură răsărituri de soare spectaculoase și luminozitate maximă, durând până la 14 ore pe zi în mijlocul verii. Aerul este bine ionizat, bogat în aerosoli marini. Radiația solară intensă are efecte stimulatare asupra sănătății. Întregul complex de factori: nisip, aer, soare și apă este unul benefic. Marea Neagră adăpostește sturioni și delfini și aici nu există specii periculoase de pești cum ar fi rechinii.

Munții Hercinici sau ceea ce a mai rămas din ei după milioane de ani de eroziune eoliană, nu sunt așa de spectaculoși, dar adaugă un farmec special regiunii Dobrogea. Și nu în ultimul rând podgoria Murfatlar care nu este neapărat o atracție naturală propriu-zisă, este cea mai largă podgorie din România și are peste 10.000 acri cultivați cu vița de vie. De asemenea este important de știut că podgoria Murfatlar are probabil o vechime de cel putin 2.000 de ani, poetul latin Ovidiu menținând în scrierile sale despre cultivarea viței de vie în Scitia Minor (Dobrogea de azi).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania