Mirsid


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Mirșid Accommodation
  Mirșid Restaurants & Pubs
  Mirșid Attractions

 

Comuna Mirșid (județul Sălaj)
 

Comuna Mirșid din județul Sălaj, Transilvania, România, este formată din satele Firminiș, Mirșid (reședința), Moigrad – Porolissum și Popeni.
 
Firminiș – prima atestare documentară datează din anul 1332 sub numele de poss. Feermenus. Biserica ortodoxă din acest sat, construită în anul 1911 cu un turn masiv, a fost afectată de cutremure, fiind refăcută și repictată în interior dar datorită instabilității terenului și faptului că pereții crapă unul după altul, la 23 aprilie 2016 a fost inaugurată o nouă biserică.
 
Mirșid – prima atestare documentară datează din anul 1219 sub numele de villa Roba.
 
Moigrad – Porolissum – prima atestare documentară datează din anul 1423 sub numele de villa olahalis Mojgrad, aici fiind descoperit cel mai vechi tezaur de aur masiv din România cu o greutate de 780 de grame, ce datează din perioada neoliticului și reprezintă idoli antropomorfi, simboluri ale fertilității. Pe teritoriul extravilan al acestui sat se află castrul roman Porolissum. Satul avea o biserică de lemn construită în anul 1730, care a fost mutată pe ultimul amplasament după mutarea vetrei în anul 1783. La sfârșitul sec. 20 biserica de lemn a ars complet într-un incendiu, ulterior fiind construită o biserică nouă.
 
Popeni – prima atestare documentară datează din anul 1387 sub numele de villa olahalis Poptelek sau “grădina (terenul) preotului” dar satul a fost locuit cu mult înainte de această atestare, aici fiind descoperită o construcție din Evul Mediu timpuriu, unică în România, cu o lungime de 11 metri datând din sec. 7 – 8 d. Chr. Biserica ortodoxă din Popeni a fost construită în anul 1830, la început fiind biserică greco – catolică, după interzicerea religiei greco – catolice devenind oxtodoxă.
 

 • Centrul Local de Promovare și Informare Turistică Mirșid – str. Principală, nr. 89 A. Telefon: 0360 566 937, email: infoturism_mirsid@yahoo.com.

 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania