Targu Neamt


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Târgu Neamț Accommodation
  Târgu Neamț Restaurants & Pubs
  Târgu Neamț Attractions


 

Stațiunea turistică permanentă Târgu Neamț (județul Neamț)
 

Târgu Neamț este unul din cele mai vechi orașe din Moldova, fiind atestat documentar în Letopisețul Novgorodului – cunoscut ca „Lista rusă de orașe”, datat între 1387-1392, din timpul domniei lui Petru vodă. Istoricii consideră că denumirea de “Neamț” se referă la grupul de nemți (germani), cavaleri teutoni și sași, ce au zidit inițial Cetatea Neamț. De asemenea numele orașului Târgu Neamț vine de la râul Neamț, în sprijinul acestei idei fiind însemnările episcopului catolic Marco Bandini, care, vizitând comunitatea catolica de negustori germani din Târgu Neamț, în 1646, nota: „orașul este așezat lângă un râu … , de la care își ia numele”. Denumirea de “Neamț” s-a extins ulterior asupra ținutului și a intrat și în componența numelui Piatra, care din Piatra lui Crăciun, cum se numea inițial, a devenit Piatra Neamț.
 
Datorită amplasării precum și a importanței economice, orașul devine Centru Vamal cu Pecete și capitală de ținut, iar Cetatea Neamțului era loc de adăpost pentru familiile domnești în vremurile tulburi. În perioada fanariotă orașul intră în declin iar în 1718 Mihail Racoviță distruge Cetatea Neamțului la cererea a turcilor pentru care cetatea reprezentase un puternic punct de rezistență. Târgu Neamț își revine din declin în secolul 19 la venirea evreilor și ulterior a transilvănenilor din zona Sibiului și Făgărașului, a căror principală ocupație era oieritul. Aceștia s-au așezat la început sub cetate, formând mahalaua Țuțuieni (adică a oierilor), și ulterior în Blebea sau Humulești, aducând cu ei meșteșugurile aferente creșterii oilor (producția de lactate și a țesăturilor de lână).
 
Târgu Neamț se află la o altitudine medie de 365 m, pe terasa râului Ozana, afluent al Moldovei ce se varsă în Siret, și este renumit pentru Cetatea Neamțului, pentru casa unde a crescut poeta Veronica Micle și în special prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul amintirilor copilăriei lui Ion Creangă, dar și pentru tradițiile legate de sărbătorile de iarnă, în special de Crăciun și de Anul Nou, când sunt organizate manifestări de tip arhaic, dovezi de conservare a elementelor mitologiei populare, în care fantasticul se împletește cu realitatea înconjurătoare.
 
Agenda culturală a orașului include mai multe evenimente printre care:
 

 • 2 ianuarie – Parada obiceiurilor și tradițiilor de iarnă
 • 15 iunie – festivitatea populară Padurea de argint – organizată în comuna Agapia – Văratec
 • 1 – 4 iulie – Zilele Cetății Neamț
 • 6 – 9 septembrie – Zilele Orașului Neamț
 •  

  Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Neamț – b-dul. Ștefan cel Mare, nr. 42, Târgu Neamț, județul Neamț. Telefon: 0333 109 616, email: cnipttgneamt@yahoo.com.

  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania