Voineasa


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Voineasa Accommodation
  Voineasa Restaurants & Pubs
  Voineasa Attractions


 
Staţiunea balneo-climaterică permanentă Voineasa (județul Vâlcea)
 

Staţiunea Voineasa este situată la o altitudine medie de 580 – 640 de metri, pe fundul unei căldări, pe valea râului Lotru, între Munţii Căpţânii și Munţii Lotrului, înconjurată de păduri de brad, molid și fag. Culmile munţilor care înconjoară Voineasa sunt dispuse paralel, de la vest spre est, și se caracterizează printr-un “relief domol, cu vârfuri larg rotunjite, acoperite cu pășuni”. Relieful glaciar de la izvoarele Lotrului s-a format datorită gheţarului Lotrului, ca și lacurile glaciare din zonă. Climatul este tipic depresiunilor intramontane, cu veri răcoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 14 °C) și ierni reci (temperatura medie a lunii ianuarie este de -7 °C).
 
Voineasa este atestată documentar la 1 august 1496, fiind astfel cea mai veche așezare de pe Valea Lotrului. Un alt document despre Voineasa este datat la 1520, când principele Ioan Zapolya si Neagoe Basarab semnează un act de hotar între Transilvania și Tara Românească. Originea numelui de Voineasa, nu este clar lămurită, existând opinii ca ar veni de la nevasta unui anume boier Voinea, sau probabil de la legendarul haiduc Voinea. Alte legende spun că numele râului Lotru ar veni de la haiduci legendari ca Voinea, Ciungu, Mălai, Pascu sau Breazu, care scăpau de poteră în Munţii Lotrului și care au lăsat denumiri ca Voineasa, Mălaia, Ciunget, Păscoaia sau Brezoi. Sunt și opinii care spun că numele de Lotru ar veni de la o cohortă de soldaţi romani care a urcat pe firul apei către Sarmizegetusa, soldaţi recrutaţi dintre “latrones” – pușcăriași și lepădăturile Romei.
 
După anul 1700 românii din Transilvania, majoritatea păstori care n-au vrut să treacă la religia greco-catolică, au venit și s-au asezat la Voineasa, aflată la hotarul dintre Oltenia și Transilvania. Apoi prin 1800 au venit oameni de la câmpie din toată Valahia și s-au așezat aici, între munţi, unde localnicii aveau privilegii păstrate de toate domniile. Mai recent, după începerea lucrărilor la hidrocentrala de pe Lotru (1963-1980), cea mai mare de pe râurile interioare ale Romaniei, au venit meseriași din toate colţurile ţării și mai ales din Moldova, în jurul localităţii Voineasa trăind în barăci peste 60.000 de muncitori, mulţi dintre ei stabilindu-se aici și impunând o parte din specificul lor. După inaugurarea hidrocentralei de pe Lotru, Voineasa a devenit staţiune turistică.
 
Din vremuri străvechi localnicii se ocupau cu oieritul dar după 1850 exploatările forestiere devin noua lor ocupaţie, după ce o firmă austriacă a cumpărat prin 1862 de la noul stat român dreptul de a exploata pădurile, iar în 1873 exista deja un funicular lung de peste 40 de kilometri care transporta buștenii de la Voineasa până la Talmaciu, pe atunci în imperiul austro-ungar, unde erau prelucraţi și apoi vânduţi în toată Europa. Abia după unirea din 1918, statul român a început să exploateze pădurile din Muntii Lotrului, buștenii fiind plutășiţi pe Lotru pană la Brezoi, unde gaterele produceau cherestea pentru toată România. Chiar dacă oieritul a cam dispărut merită menţionat și ciobanul Ion Mirion din Voineasa, care avea peste 10.000 de oi și care, după inundaţiile din 1970, a donat statului român 500.000 de lei pentru ajutorarea sinistraţilor.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apa minerală sulfuroasă, transportată zilnic de la Călimănești, utilizată pentru aerosoloterapie

 • Bioclimatul montan tonic, stimulant
 • Aerul curat ozonificat, lipsid de praf și alergeni, bogat în ioni negativi si esente volatile de brad, Voineasa fiind printre puţinele staţiuni din Romania cu gradul de poluare zero
   
  Indicaţii terapeutice:
   

 • nevroza astenică în formă hiperactivă, stările de convalescentă, surmenaj fizic, intelectual, anemie, hipertiroidie în forme incipiente, functionale, alte boli asociate

 • afecţiuni ale aparatului locomotor
 • afecţiuni ale căilor respiratorii
 • rahitism și tulburări de creștere la copii
   
  Dotări:
   

 • instalatii pentru bai de plante la cadă
 • instalatii pentru aerosoli și inhalaţii
 • împachetări cu parafină
 • instalatii pentru pentru electroterapie
 • masaj medical
 • sali de kinetoterapie
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania