Comandau: Attractions (Atractii Turistice)

Hotel
Restaurant
Comandău
  Comandău Accommodation
  Comandău Restaurants & Pubs
  Comandău


 
Comandău: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

 • Planul Înclinat sau Șiclăul – la jumătatea liniei ferate dintre Covasna și Comandău, în Valea Zânelor, poate fi văzut un monument unic al istoriei industriale: linia de cale ferată de plan înclinat cu ecartament îngust de 760 mm (monument tehnic unicat în Europa) ce face legătura între Comandău și Gara Covasna (Depozitul Central), proiectată și construită între anii 1889 – 1892 pe baza planurilor inginerului Emil Lux, pentru eficientizarea exploatării forestiere din Comandău (transportul cherestelei și aprovizionarea cu bușteni a fabricii de cherestea). Instalațiile au fost achiziționate din Danemarca, iar mecanismul a fost fabricat de “TH. OBACH Maschinenfabrik Wien”.
   
  Planul Înclinat a fost folosit mai mult de o sută de ani, între anii 1892 – 1995, zilnic transportându-se aproximativ 30 de vagonete, fiecare cu o capacitate de 10 metri cubi de material lemnos. Principiul de funcționare era simplu, având la bază gravitația. Vagoanele se aflau pe două platforme legate între ele printr-un cablu, cel încărcat, “de sus”, trăgându-l în coborâre pe cel gol, cel „de jos”. Viteza era reglată de saboți de lemn care acționau pe dispozitivul de rulare al cablului de tracțiune, iar poziția și viteza platformelor era evidențiată permanent și precis cu un dispozitiv cu indicator, gradații și un regulator centrifugal. Mecanicul planului înclinat putea controla în orice moment poziția și viteza de circulație a platformelor, și putea permite încrucișarea lor în stația de mijloc, transferul contragreutăților și trecerea în siguranță peste macaz. Unica sursă externă de energie folosită erau doi cai care manevrau vagoanele din stațiile situate la extremitățile Planului Înclinat, până pe liniile de unde erau preluate de locomotivele cu abur care le remorcau până în punctul de transbordare din stația Covasna, sau până în centrul forestier de la Comandău.
   
  Ulterior a fost construit și exploatat un sistem de căi ferate forestiere compus din nouă linii, cu un total 118,3 km., care legau toate exploatările forestiere din comunele din zonă. Astăzi mai sunt funcționali doar 18 km. Lungimea Planului Înclinat este de 1236 m, iar pe parcurs existau 3 stații: Șiclău Jos, Șiclău – Mijloc și Șiclău Sus. În toamna anului 1999 activitatea Planului Înclinat a fost oprită, fiind efectuate probabil ultimele operațiuni cu acest ansamblu tehnic neobișnuit.

 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania