Comandau


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
    Comandău Accommodation
    Comandău Restaurants & Pubs
    Comandău Attractions


 
Comuna Comandău (județul Covasna)
 

Localitatea Comandău este situată într-un peisaj de basm, la poalele Munților Brețcului în depresiunea Comandău, la o altitudine de 1.030 m, sub vârful Lăcăuți (1777 m), la 18 kilometri de staţiunea balneo climaterică Covasna, pe cursul superior al râului Bâsca Mare. Originea numelui comunei provine din cuvântul german Grenzkommando care înseamnă post de grăniceri (pe aici trecea vechea graniță dintre România și Imperiul Austro – Ungar). Liniștea și aerul ozonat sunt atracția acestui loc unde pe timpul iernii turiștii pot schia sau se pot plimba cu sania trasă de cai sau pot merge la punctele de observare a animalelor sălbatice, iar în celelalte anotimpuri pot face drumeții pe jos sau cu ATV – ul pentru a descoperi natura neatinsă de om sau pot merge la vânătoare sau pescuit.
 
Istoria comunei începe prin anul 1870, când David Horn, un evreu înstărit, l-a contactat pe Zathurecky Gyula, în a cărui proprietate se aflau la Comandău păduri întinse de molid și brad, pentru a cumpăra tot materialul lemnos existent aici. Horn a început în anul 1882 construirea unei linii ferate înguste pentru exploatarea lemnului în condiţii optime, iar peste puţin timp a apărut primul sătuc pentru muncitori numit Gyulafalva (după prenumele lui Zathurecky) care a cunoscut o dezvoltare impresionantă la vremea respectivă, aici fiind aduse cele mai performante utilaje pentru aceea vreme. În anul 1888 David Horn inaugurează fabrica de cherestea din Comandău, iar pentru eficientizarea exploatării (transportul cherestelei și aprovizionarea cu bușteni), între anii 1889 – 1892, este construită calea ferată cu ecartament îngust de 760 mm sau Planul Înclinat între Comandău și Gara Covasna (Depozitul Central).
 
Satul Gyulafalva din care s-a dezvoltat ulterior localitatea Comandău a fost a doua localitate din România electrificată după Timișoara. După instaurarea regimului comunist localitatea a intrat în regres iar după căderea comunismului exploatarea materialului lemnos s-a redus considerabil, mocănita și utilajele aferente fiind scoase din uz, iar o mare parte a liniilor ferate au fost dezafectate. În prezent comuna a început să valorifice potențialul turistic al zonei prin amenajarea unei pârtii de schi (cu instalație de transport pe cablu) și au apărut unități de cazare pentru turiști. Zilele Comandăului (organizate în prima sâmbătă și duminică a lunii august) au devenit deja o tradiție și un eveniment așteptat de mii de turiști datorită “tocăniței” de bureți preparate din 500 kg de bureți.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania