Turda


 

Where to Sleep
Where to Eat
What to See
  Turda Accommodation
  Turda Restaurants & Pubs
  Turda Attractions


 
Orașul Turda și stațiunea balneo – climaterică permanentă Băile Sărate Turda (județul Cluj)
 

Aflat la 30 km. sud-est de Cluj, municipiul Turda a fost o așezare importantă din Dacia, ce avea probabil numele de Turdava, apoi, după ce a fost cucerită de romani a fost redenumită Potaissa. Amplasat mai ales pe partea stânga a râului Arieș, orașul Turda se află la o altitudine minimă de 310 m în extremitatea estică, pe valea Arieșului, și una maximă de 436 m în nord-estul orașului, pe Dealul Slăninii. La vest, orașul este adăpostit de Dealul Viilor, în prelungirea Dealului Cetății (402 m), iar în centrul municipiului se unesc Valea Racilor cu Valea Caldă Mare.
 
La Turda au fost descoperite urme arheologice vechi de peste 60.000 de ani în cele 29 de peșteri din Cheile Turzii, Cheile Turului, între satele Tureni, Copăceni, Bădeni, Aiton, Moldovenești, Mihai Viteazul și zona Durgău lângă fostul lac nr. 1 (“Carolina”). Prin anii 100 – 170 Ptolemeu numește așezarea “Potaissa” în lucrarea sa “Geografia”, așa cum apare și pe miliarul de la Aiton din anul 108, fiind reședința Legiunii a V-a Macedonica, adusă aici în anul 168 de împăratul Marcus Aurelius. Potaissa devine “municipium” apoi “colonia” în anul 193, primind și “Jus Italicum” (dreptul italic) ca al locuitorilor din peninsula italică, dar în anul 271 administrația romană este retrasă în timpul lui Aurelian. Chiar și după retragerea romanilor Potaissa se dezvoltă datorită minelor de sare din zonă, numeroase urme ale unui cartier meșteșugăresc fiind descoperite pe Dealul Zânelor.
 
Prin sec. 9 – 10 Transilvania era organizată teritorial în 3 formațiuni statale, voievodatele lui Gelu din care a făcut parte Turda, Glad și Menumorut. Voievodatul lui Gelu este cucerit de unguri în jurul anului 900 apoi urmează colonizarea treptată a Transilvaniei. Prima atestare documentara a orașului Turda datează din anul 1075 când minele de sare de la Castrum Turda sunt donate de regele Ungariei călugărilor benedictini. Prin anii 1202 – 1203 – sunt atestate documentar Turda și exploatarea sării în zonă iar în anul 1271 este atestată documentar pentru prima oară Salina Turda. În anul 1279 Turda devine unul din cele 7 comitate din Transilvania, de-a lungul istoriei fiind unul din cele mai importante orașe din Transilvania. În anul 1437 populația nemulțumită din zona Turzii participă la răscoala de la Bobâlna iar în anul 1514, Albert conduce un grup de lucrători de la Salina Turda participând la războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja. La 9 august 1601, este asasinat lângă Turda, la 43 de ani, Mihai Viteazul, cel dintâi unificator al celor trei Principate Românești. De asemenea în anul 1784 lucrătorii de la Salina Turda participă la Răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan, iar în anul 1848, Turda devine centrul reacțiunii nobiliare, lupta revoluționarilor fiind condusă de Avram Iancu, Ioan Ciurileanu, frații Ioan Rațiu (viitorul memorandist) și Partenie Rațiu, verii lor Ioan Rațiu “Tribunul” și Nicolae Mureșan, viitor martir alături de Alexandru Arpadi. În anul 1865 are loc la Turda o consfătuire condusă de Alexandru Șterca – Șuluțiu și Gheorghe Barițiu împotriva posibilei uniri a Transilvaniei cu Ungaria după destrămarea imperiului austro – ungar.
 
La 24 noiembrie 1918, are loc în clădirea fostului hotel Elisabeta, adunarea celor 130 de comune din județul Turda, fiind desemnați 500 de delegați pentru adunarea de la 1 decembrie de la Alba Iulia. În anul 1921 este înființată Fabrica de Sticlă Turda. În prezent orașul, al doilea din județul Cluj ca mărime, este format din 3 zone: Turda Veche, de la podul peste Arieș la nord, cuprinzând zona centrală și terminându-se la capătul străzii Avram Iancu, Turda Nouă, de la strada Avram Iancu spre Cluj și Oprișani, de la podul peste Arieș spre Câmpia Turzii.
 
Stațiunea Băile Sărate din Turda, folosită ca micro stațiune balneară încă din anul 1834, se află într-o zonă depresionară, înconjurată de păduri, la o altitudine medie de 360 m, constituind cel de al doilea areal al rezervației naturale “Sărăturile Ocna Veche”. La Băile Sărate există 16 lacuri antropo – saline ale căror ape și nămoluri au proprietăți curative deosebite pentru tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice sau ale aparatului nervos periferic, fiind folosite încă de pe vremea romanilor. Alte amenajări au fost realizate în perioada interbelică apoi în anii 50 ai secolului trecut, și în ultima perioadă. Ștrandul „Lacul Roman” are o capacitate de 8.000 de persoane, o adâncime de 3,75 m și o concentrație a sării de aproximativ 40 g/l fiind creat pe locul a două cariere romane de sare, învecinate, de mică adâncime. Lacurile au fost vechi exploatări de sare romane sau medievale, umplute cu apă în cursul timpului. Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o plecau și începeau să lucreze la altă groapă.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape sărate din cele 16 lacuri sărate de la Băile Sărate din Turda

 • nămol cu un bogat un potențial enzimologic și microbiologic
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • reumatism degenerativ (artroze cu diferite localizări, spondiloze, discopatii vertebrale, necroze osoase aseptice)

 • reumatism inflamator în fază de acalmie (spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, artrită reactivă, artrită gutoasă, condrocalcinoză, poliartrita reumatoidă)

 • reumatism abarticular (mialgii, periartrite, tendinite, tenosinovite, epicondilite, bursite, entezite, fibromialgia)

 • tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolioze)

 • sechele post-traumatice (contuzii, entorse, luxaţii, fracturi, leziuni de menisc şi ligamente, întinderi musculare, hipotonii şi atrofii musculare)

 • recuperare după intervenţii neurochirurgicale şi ortopedice (pentru hernii de disc, protezare articulară, etc.)

 • afecţiuni ale sistemului nervos periferic şi central (nevralgii de sciatică, cervicobrahiale, intercostale, trigeminale, pareze faciale şi ale membrelor, hemipareze post accidente vasculare cerebrale, sindroame astenonevrotice de suprasolicitare, boala Parkinson, polineuropaţii senzitivo – motorii)

 • tulburări de circulaţie periferică (boala Raynaud, acrocianoza, arteriopatia obliterantă)

 • afecţiuni ginecologice (boala inflamatorie cronică pelvină, anexite şi metroanexite cronice)

 • afecţiuni respiratorii cronice (bronsite cronice obstructive, astm bronsic)
   
  Dotări:
   

 • Bazin interior cu apă sarată încălzită
 • Saună
 • Sală de fitness
 • Ștrand cu apă sărată (vara)
   
  Proceduri:
   

 • Băi galvanice
 • Ionizări
 • Galvanizări
 • Curenţi diadinamici, Trabert, rectangulari, exponenţiali, TENS, interferenţiali, ultrasunete, magnetodiaflux
 • Aerosoloterapie
 • Masaj
 • Kinetoterapie
 • Apă minerală cu conţinut crescut de sare şi încalzită la 37-38 grade Celsius
 • Împachetări calde cu nămol sapropelic
   
 • Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.

  Home Bucharest Dobrogea Moldova Walachia Transilvania